Kanta-Häme

Katajan käristävä benji-hyppy

Jos jokin on selvää, niin tämä: Janne Kataja on mies, joka puhuu. Paikalla oleville, puhelimeen, aiheesta, seuraavasta aiheesta, paljon, innostuneesti, työkseen ja ilmeisen luonnostaan.

Kohta tulee jännää. Elokuun lopussa Katajan nimittäin odotetaan olevan hiljaa.

Suomen Komiikkateollisuus järjestää Hyvinkäällä Janne Kataja -roastin eli raa’asti suomennettuna hauskaa hiillostusta. Roastaajat sanovat kohteelleen asioita suoraan, ja hiillostettavan tehtävä on kestää.

Janne Katajaa kuumentaa muiden muassa Remontti-Reiskana tunnettu Jorma Piisinen, joten illan aikana kosketeltaneen tiettyjä taloaiheita, joista Kataja on ollut julkisuudessa. Yhteensä hiostajia on kaksitoista.

– Onhan tämä tavallaan itsetuhoista, Kataja hymähtää.

– Diggaan sarkastista huumoria, mutta olen aina vihannut koulukiusaamiskulttuuria. En tiedä, miten kestän, mutta on mielenkiintoista kuulla, mitä ihmiset myös voivat minusta ajatella.

Omiaan suomalaisille?

Epäilyksistään huolimatta Kataja suostui. Osin siksi, että etenkin Yhdysvalloissa tehdyt roast-tallenteet huvittavat häntä, ja osin siksi, että hänestä on tärkeää nähdä, että hän osaa nauraa itselleen.

– Voin sitten enemmän sanoa omia mielipiteitäni Päivi Räsäsestä, hän tokaisee.

– Ehkä tämä on hieman sama kuin hyppäisi benji-hypyn. Kauhea kokemus, mutta kaduttaisi jättää väliin.

Suomessa on ennen Katajaa hiillostettu muun muassa komediamies Riku Suokasta. Tulevassa tapahtumassa kotimaisittain uutta on se, että piinaamaan pääsevät muutkin kuin toiset koomikot: ystävät ja ylipäätään ihmiset, joilla on vahva mielipide kohteesta.

– Onhan minulla toki loppupuheenvuoro, mutta en luultavasti ole niin teräväkielinen kuin roastaajat, joten siitä voi tulla lyhyt, Kataja nauraa.

Hänen mielestään roast sopii ”suomalaiseen mentaliteettiin”.

– Kautta aikain täällä on grillijonossa kerrottu suoria mielipiteitä kanssaeläjille.

Raja-aidat ovat kaatumassa

Riihimäkeläinen Kataja tunnetaan taikurina, näyttelijänä, stand up -koomikkona ja juontajana. Häntä huvittaa se, että Suomessa ihminen mielletään mieluusti yhteen lokeroon – ja sitten lokeroa pidellään kaksin käsin kiinni.

– Itselläni on teatteritausta, mutta silti minut esiteltäisiin vierailijaroolissa ’juontaja Janne Katajana’. Aivan kuin Jukka-Pekka Palosta sanottiin Megavisassa: ’juontaa näyttelijä Jukka-Pekka Palo’ – vaikkei hän siinä näyttelijä ollut.

Kataja on iloinen siitä, että raja-aidat ovat Suomessakin kaatumaan päin. Niitä kun riittää pelkästään lajien sisällä.

– Suomessa esimerkiksi stand upin kriteerit ovat todella tiukat. Jos tulee peruukki päässä lavalle, tekee hahmokomiikkaa, ja jos laulaa, tekee kuplettikomiikkaa. Jenkeissä pääasia on, että nousee ylös ja naurattaa, hän sanoo.

– Uskon, että Suomessa stand up tulee kehittymään enemmän tässä ja nyt -komedian suuntaan. Eli komiikkaa viritetään itse tilanteesta yleisön edessä eikä sanottavaa suunnitella niin paljon etukäteen.

Seuraavaksi imitaation vuoro

Kiinnostus viihteen lajeihin hyökyy aaltoina. Katajan uran aikana vuorollaan ovat villinneet niin drag-artistit, taikurit kuin Yhdysvaltojen tyylin stand up -koomikot.

Katajalla on vakaa käsitys seuraavasta isosta jutusta. Se on imitaatio. Sen huipulla ratsastaa Jarkko Tamminen Stars Show’llaan. Tamminen imitoi ja parodioi yli neljääkymmentä tunnettua tähteä.

– Hän ei tee vain ääntä, vaan luo koko hahmon. Hän myös laulaa itse, Kataja innostuu.

– Seuraavaa isoa juttua ei voi suoraan katsoa maailmalta, koska täällä pohjolassa on aivan oma identiteetti ja rytmi.

Katajalla on monta rautaa tulessa. Yksi niistä on keväällä Riihimäellä avatun Koomikko-ravintolan ohjelmiston suunnittelu. Tänä syksynä nähdään paitsi imitaatiota, myös muun muassa Erkki Saarelan Mysteerio Buffo, drag show’ta, pornolauluilta, Seela Sellan vierailu ja Susanna Haaviston ja Merja Ikkelän Piaf – pakko saada laulaa.

– Tärkeintä on koota ohjelmisto, joka naurattaa mahdollisimman monenlaisia yleisöjä.

Remontoimisesta innostunut Kataja on itse sisustanut Koomikon Moulin Rougen tyyliin. Komediaympäristö on hänelle vakava asia: sisustuksessa ei tehty kompromisseja.

– Halusin rakentaa Koomikon täysin yleisön ehdoilla. Ihmiset puhuvat paikasta jo, koska sen ehdottomuus näkyy. Ja miksi komedia on tärkeää? Koska kurjatkin asiat muuttuvat siedettävämmiksi, kun saa nauraa. (HäSa)

Janne Kataja -roast Hyvinkää-salissa Hyvinkäällä torstaina 29.8. kello 20. Katajaa hiillostamassa mm. Jorma ”Remontti-Reiska” Piisinen, Jethro Rostedt ja joukko koomikoita.

Päivän lehti

4.6.2020