Kanta-Häme

Katariinassa etsitään entisajan aitoja makuja

 

– Ihan kuin itselle tehtäisiin.
 
Se on kondiittorimestari Annamari Mikkolan tiivistelmä viime vuoden syksystä Hattulan Mervessä toimineen Konditoria Katarinaan toimintaperiaatteesta.
 
Omaleimaisten tuotteiden lisäksi kotiin kuljetuksiin erikoistunut konditoria avasi juuri myyntipisteen Hämeenlinnassa, kun Katariinan tuotteet tulivat osaksi Katinalan Lihakaupan tarjontaa Sibeliuskadulla. Liike toimii samalla tilaustuotteiden noutopisteenä, vaikka kotiinkuljetus kuuluu yrityksen palveluihin Hattulan ja kantakaupungin alueella.
 
Mikkolan aisaparina yrityksen käynnistysvaiheessa toimii Riina Palmu, joka otti virkavapaata opettajan työstään uuden yrityksen ylöslaittamiseen.
 
– Yhtään leivonnaista, kakkua tai piirakka ei tästä lähde ennen makutarkastusta. Jos tuote ei tyydytä tekijää, niin tehdään uusiksi. Joskus jopa monta kertaa, Mikkola selvittää tinkimätöntä linjaansa. 
 
Viimeksi viime viikolla yksi taikina meni viidesti uusiksi, ennen kuin mestari itse hyväksyi lopputuloksen.
 
Naiskaksikon ideana on koko yritystoimintaidean syntymisestä alkaen ollut se, että tuotteissa ei ole ”teollisen tuotannon näköä tai makua”.
 
– Tähän saakka olemme pyöritelleet jokaisen leipomuksen omin käsin. Samalla tavalla jatketaan.
Lähitulevaisuudessa pestataan yksi ulkopuolinen työntekijä, kun Riina palaa omaan työhönsä. Sen suuremmaksi yritystä ei kasvateta, omaleimaisuudesta pidetään tiukasti kiinni.
 
Vanhojen reseptien etsintäkuulutus
 
”Kuin itselle tehtäisiin” sanontaan liittyy sellainen perusajatus, että kaikkien tuotteiden täytyy olla suussa hyvälle maistuvaista, ja myös erittäin laadukkaista raaka-aineista valmistettuja.
 
– Mihinkään nykypäivän kikkailuun emme lähde. Hyvä ja perinteinen makumaailma on jo nyt osoittautunut tehonsa, sillä varttuneemman väestön joukosta on kertynyt jo melkoinen asiakaskunta. Tuntuu se perinteinen maistuvan toki nuoremmillekin.
 
Mikkolan periaate on, että kaikki valmistetaan aidoista ja tuoreista raaka-aineista käyttäen voita, kermaa, kananmunia ja itse keitettyjä kinuski- ja suklaakastikkeita. Lisäaineet ovat boikotissa.
 
– Osassa raaka-aineita niitä väkisin on, mutta me lisää hippustakaan lisäaineita, emme ikinä!
 
– Jos joku ulkomainen hedelmä säilyy erilaisten kemiallisten keitosten ansiosta kuukausitolkulla saman näköisenä, niin meidän tuotteita ei vastaavilla seoksilla ryyditetä. Ehtaa kotimaista sen olla pitää, Annamari Mikkola painottaa hyvin voimakkaasti.
 
Omaleimaiseen makuun Annemari Mikkola sanoo päästävän, kun pohjana ovat kunnon raaka-aineet ja perinteiset reseptit
 
Sienipiirakan sienetkin ovat omin käsin lähimetsistä poimittuja.
 
Mikkolan ja Palmun kahvipöydällä on vanha keittokirja. Se on yksi ideamylly, josta pursuaa tiedonjyviä perinteisten leivontatuotteiden tekotavoiksi.
 
– Otamme suurella kiitollisuudella vastaan vanhoja reseptejä. Asiakkaiden kanssa olemme jalostaneet tähänkin saakka vanhoja tuotteita juuri siinä hetkessä käsillä olevaa yksittäistä tilausta varten. Palaute on erinomaista, naiset kehuvat.
 
Naisduo vakuuttaa, että yritys pystyy kilpailemaa laadun ohella myös hinnalla, kun kaikki tehdään itse.
 

Päivän lehti

21.9.2020

Fingerpori

comic