Kanta-Häme

Katetunnelin nopeudet nostetaan maanantaina

Moottoritien liikenteenohjausjärjestelmä ja tunnelialueen puutteiden viimeistely alkavat vihdoin olla siinä kunnossa, että seitsemänkympin nopeusrajoitus sekä tietyömerkit katetunnelin kohdalla voidaan poistaa. Näillä näkymin muutos tehdään ensi maanantaina.

– Yritämme parhaamme, että muutos saadaan aikaan nopealla aikataululla. Sitä ennen on varmistettava Tampereen tieliikennekeskuksen valmiudet ohjata tunnelin turvajärjestelmiä, sanoo Uudenmaan ely-keskuksen kunnossapidon kehittämispäällikkö Tapani Angervuori.

Angervuoren mukaan nopeusrajoitus nostetaan aluksi kahdeksaankymmeneen kilometriin tunnissa ja myöhemmin sataan kilometriin tunnissa jos ohjausjärjestelmä toimii moitteettomasti. Senkin jälkeen autoilijoiden on varauduttava siihen, että rajoitus saattaa ajoittain pudota takaisin kahdeksaankymppiin.

– Järjestelmää ohjataan Tampereen tieliikennekeskuksesta, jossa päivystäjä päättää voimassaolevan nopeusrajoituksen kelin ja liikennetilanteen mukaan. Vastaavalla tavalla turvajärjestelmät toimivat kaikissa muissakin tietunneleissa, Angervuori sanoo.

Ihmissilmää tarvitaan

Hämeenlinnan katetunnelin liikenteenohjauslaitteet oli alun perin ohjelmoitu toimimaan automaattisesti siten, että järjestelmä olisi huolehtinut nopeusrajoituksista. Angervuoren mukaan ohjausjärjestelmä ei kuitenkaan sisällä liikennetilanteen päättelyelementtejä, joten siihen tarvitaan ihmisen silmää.

– Tämä on ollut yksi viimeisimmistä viivästystä aiheuttaneista tekijöistä, eräänlainen kauneusvirhe. Nyt tästä on kuitenkin löytynyt yhteinen tahto, että asia hoidetaan kuntoon pian.

Aiemmin tunnelia uhkasi jopa sulkeminen, jos turvalaitteiden laitetilassa havaittu vesivuoto olisi aiheuttanut laitteiden vaurioitumisia. Angervuoren mukaan tällä viikolla tehdyssä tarkastuksessa ei kuitenkaan löytynyt näkyviä kosteusvaurioita. Laitetilan ja ohjausjärjestelmien lopputarkastus tehdään viimeistään kesällä. (HäSa)