Kanta-Häme

Katkaisuhoito räätälöidään asiakkaalle

Loma-aikojen jälkeen A-klinikalle ja katkaisuhoitoon hakeutuu työssäkäyviä ihmisiä. Läheisten yhteydenottoja tulee myös normaalia enemmän.

Katkaisuhoidon tavoitteena on katkaista päihdekierre. Kun asiakas saapuu hoitoon, arvioivat ammattilaiset hänen kanssaan hoitotarpeen ja toteutuksen.

Ensin hoidetaan fyysiset, sitten psyykkiset vieroitusoireet.

Katkaisuhoitoon pitäisi olla matala kynnys. Hämeenlinnan A-klinikan palveluesimiehen Päivi Antilan mukaan suomalaiset häpeävät avun hakemista.

– Häpeä ja syyllisyys ovat vakavasti otettavia oireita, jotka usein tulevat pari päivää juomisen lopettamisen jälkeen.

Alkoholiriippuvaisen asiakkaan juomisjakson jälkeinen hoitoaika on yleensä 5–7 vuorokautta. Monipäihderiippuvaisilla aika on normaalisti pari viikkoa.

Tämän jälkeen hän voi halutessaan jatkaa avohoidon puolella tai siirtyä esimerkiksi laitoskuntoutukseen. Läheskään aina yksi hoitojakso ei riitä. Antilan mukaan se ei ole tarkoituskaan.

– Päihderiippuvuus on pitkäaikaissairaus, joten monet tulevat muutaman kerran vuodessa. Koskaan se ei ole turhaa tai hyödytöntä.

Antilan mukaan katkaisuhoidon tavoite on kierteen turvallinen katkaiseminen, joka mahdollistaa uuden päihteettömän elämäntavan.

Asiakas voi tulla myös ennakoivalle hoitojaksolle tai ”turvaan” viikonlopuksi, jos hän pelkää repsahtavansa.

Tänä kesänä valtakunnallisesti katkaisuhoidossa on nähty paljon eläkeläisiä. Hämeenlinnassa trendi ei Antilan mukaan ole näkynyt katkaisuklinikan puolella.

– Alkoholi vaikuttaa vanhan ihmisen peruskuntoon niin paljon, että yleensä heidän vointinsa romahtaa. Tästä syystä he päätyvät terveyskeskuksen vuodeosastolle.

Hämeenlinnan A-klinikalla on kahdeksan asiakaspaikkaa, ja asiakkaaksi pääsevät vain täysi-ikäiset.

Viipurintiellä terveyskeskuksessa sijaitsevan katkaisuhoitoyksikön palveluja käyttävät Hämeenlinnan kaupunki sekä Hattulan ja Janakkalan kunnat.

Fyysisiä vieroitusoireita hoidetaan lääkkeillä. Alkoholiongelmaisten vieroitusoireita voivat olla muun muassa pahoinvointi, ahdistus ja unettomuus.

Pitkäaikaisen juomisjakson jälkeen asiakkailla voi olla useita valvottuja öitä taustalla ja riski sairastua deliriumiin, eli ”juoppohulluutena”. Tila on hoitamattomana hengenvaarallinen.

Jos asiakas käyttää alkoholin lisäksi esimerkiksi kannabista ja kipulääkkeitä, ovat vieroitusoireetkin huomattavasti moninaisemmat. Lääkkeiden lisäksi oireita voidaan hoitaa muun muassa akupunktiolla ja saunalla.

– Melkein kuka vaan osaa hoitaa fyysisiä oireita, mutta psyykkisten oireiden hoitoon tarvitaan erityisosaamista, Antila sanoo.

Sote-uudistus tulee mahdollisesti muuttamaan sitä, miten hoito järjestetään. Antila toivoo, että uudistuksen jälkeen Hämeenlinnaan perustettaisiin myös selviämisasema.

– Säilöön voisi tuoda humalassa olevia ihmisiä, ettei heidän tarvitsisi herätä putkasta. Olisi mielekkäämpää, että he tapaavat heti humalan hälvennyttyä ammattilaisen.

Kaupunki ostaa päihdekuntoutuspalvelut A-klinikkasäätiöltä. Hämeenlinnassa tarjotaan myös asumispalveluja, opiaattikorvaushoitoa, ja terveysneuvontaa ja ohjausta. HÄSA