Kanta-Häme

Katokorvauksiin lisärahaa

Valtion satovahinkokorvausrahat eivät riitä poikkeuksellisen sateisen vuoden tuhojen korvaamiseen maanviljelijöille. Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen (kok.) kuitenkin lupailee lisärahaa korvaukseen oikeutetuille.

Satovahinkojen korvaamiseen on tälle vuodelle varattuna valmiiksi 10 miljoonaa euroa. Parhaillaan eduskunnan käsittelyyn tulevassa lisäbudjetissa summaan on lisätty miljoona euroa, joka otetaan vuonna 2010 käyttämättä jääneistä korvauksista.

Koskinen myöntää, ettei 11 miljoonaa silti tule riittämään, vaan kyse on selvästi suuremmasta summasta.

Ministeriö selvittää parhaillaan elykeskusten ja maatalousviranomaisten kautta vahinkoilmoitusten määrää.

– Tietoja täydennetään sitä mukaa, kun ilmoituksia tulee. Pyrimme siihen, että marraskuun loppupuolella tiedetään, kuinka paljon (korvausrahaa) loppujen lopuksi tarvitaan, jotta ehdimme toimittaa eduskuntaan lopulliset tiedot ennen kuin ensi vuoden budjetti on lyöty kiinni, Koskinen sanoo.

Loppusumma…yli 20 miljoonaa?

Vuoden 2004 katokorvauksina maksettiin vajaat 20 miljoonaa euroa. Julkisuudessa on heitelty ilmaan arvioita, joiden mukaan korvausten määrä on tänä vuonna vieläkin suurempi.

Koskinen ei halua veikata, millainen summa tänä vuonna lopulta vaaditaan.

– Joka tapauksessa 11 miljoonaa on reippaasti alakanttiin. Voi olla, että luku alkaa kakkosella, Koskinen pohtii.

Korvaushakemuksia odotetaan etenkin Pohjanmaalta ja Satakunnasta, mutta myös muualta Suomesta.

– Pari viikkoa sitten näin Pro Agrian tekemän arvion, jonka mukaan eri puolilla maata oli korjaamatta 10–20 prosenttia sadosta. Onko viimeisten viikkojen aikana sitten onnistuttu vielä korjaamaan jotain, on kysymysmerkki, Koskinen sanoo.

Yleiskorvausta…ei luvassa

MTK on vaatinut valtiolta pahimmille tulva- ja satovahinkoalueille ns. yleiskorvauksia, jotka maksettaisiin alueen kaikille tiloille. Koskinen ei ole yleiskorvauksille kuitenkaan lämmennyt.

Olisivatko ne tulleet valtiolle liian kalliiksi?

– On vaikea arvioida, mikä se rahallinen merkitys olisi. Yleiskorvaukselle pitäisi olla selkeä peruste ja nyt näyttää siltä, että sateita ja tulvia on ollut eri paikoissa, eikä täysin selkeää mallia olisi löydettävissä.

– Lisäksi se olisi aiemmista vuosista poiketen vaatinut hyväksynnän komissiolta, eikä meillä ole tietoa, kuinka helposti tai nopeasti se olisi saatavissa. Tällä hetkellä mennään siis ihan normaalisti satovahinkolain mukaan, Koskinen sanoo.

Maatalousministeri kehottaa satovahingoista kärsineitä tiloja tekemään ilmoituksia vahingoista ja hakemaan korvauksia.

– Toivottavasti viljelijät nyt tekisivät hakemuksia, vaikka moni varmasti on kiireinen ja vähän masentunutkin tilanteesta, Koskinen sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic