Kanta-Häme

"Katolisuus on koti"

Kun vantaalainen Tuula Luoma kääntyi 60-luvulla katoliseksi, pidettiin häntä outona lintuna. Vähän yli 20-vuotias nuori nainen tunsi kuitenkin tulleensa katolisuuden myötä henkiseen kotiinsa ja tuntee niin yhä yli 40 vuotta myöhemminkin.

Erityisen lämpimästi hän kokee Neitsyt Marian, joka synnytti hänen mukaansa Kristuksen ihmisten sydämiin.

– Kannoin vuosikymmeniä kummallisen hihhulin viittaa hartioillani, mutta tunsin tulleeni kotiin. Olin vuosia miettinyt kääntymistä, mutta varmistuin asiasta vasta koulun uskonnon tunnilla, kun opettaja kertoi eri uskonnoista, Tuula Luoma muistelee.

Katoliset viettivät lauantaina pyhän ristin ylentämisen juhlaa, joka oli alkanut aamulla messulla Pyhän Henrikin katedraalissa ja jatkui sitten pyhiinvaelluksella Hattulan Pyhän Ristin kirkkoon.

– Pyhän ristin ylentämisen juhla on katolisten ja ortodoksien yhteinen juhla ja sen takia Hattulassa on mukana myös hämeenlinnalaisia ortodokseja. Mielestäni tämä perinne on todella kaunis, Tuula Luoma sanoo.

Puolet ulkomaalaisia

Enää Tuula Luoman kääntymistä katoliseksi ei katsottaisi pitkään. Katoliseksi kääntyy yhä useampi luterilainen, joka ei hyväksy omasta mielestään liian vapaamieliseksi muuttunutta kirkkoaan. Etenkin naispappeus ja homoliitot hiertävät montaa uskovaista.

– Maailma on tänään niin turvaton, että moni kokee kirkon säännöt turvallisina, Tuula Luoma huomauttaa.

Kaarina Koho Katolisesta tiedotuskeskuksesta kertoo, että katolilaisia on Suomessa tällä hetkellä 13 000, kun heitä vielä 60-luvulla oli ainoastaan 2000.

Puolet kirkon jäsenistä on ulkomaalaisia, joista osa on tullut Suomeen pakolaisina.

– Enää eivät kaikki katoliset mahdu edes messuun ainakaan Helsingin kahteen kirkkoon. Eniten minua kuitenkin huolestuttaa se, että resurssien puutteessa yhä useampi katolinen lapsi jää ilman omaa uskonnon opetusta, Koho murehtii.

Järjen käyttö sallittua

Pyhiinvaellukselle osallistuneet katoliset sanovat, etteivät katolisuuden välillä tiukoiksikin koetut säännöt estä maalaisjärjen käyttöä.

Katolista kirkkoa on arvosteltu sen jyrkästä kannasta muun muassa ehkäisyyn, avioeroon, homoseksuaalisuuteen ja aborttiin. Myös paavi koetaan vieraaksi.

– Oikeastaan juuri paavi on ainoa asia, joka erottaa katolisuuden ja ortodoksisuuden toisistaan. Kyllä mekin myönnämme, että paavi on ihminen, Luoma sanoo.

Tällä hetkellä katolisilla on kirkkoja Helsingin lisäksi muun muassa Turussa, Jyväskylässä, Kouvolassa ja Oulussa. Kanta-Hämeen katoliset kuuluvat tamperelaiseen Pyhän ristin seurakuntaan, jossa on jäseniä 1 170.

– Katolisuus on hyvin ihmisläheinen ja salliva uskonto. Ihmiselle riittää, kun hän edes yrittää tehdä parhaansa. Sille ei voi uskontokaan mitään, jos hyvät yritykset karahtavat kiville niin kuin ne joskus elämässä tahtovat karahtaa,Tuula Luoma naurahtaa. (HäSa)

Päivän lehti

19.1.2020