Kanta-Häme

Katriina Virtanen vaihtoi esteet Vogliaan – Nyt 28-vuotiaana hän nousi vaatealan perheyrityksen johtoon

Lukion jälkeen Katriina Virtanen muutti hevosten perässä Ruotsiin, mutta huomasi, että haluaa elämältään muutakin. Nyt hän rakentaa Vogliasta kolmannen sukupolven Virtasena modernia muotitaloa, joka satsaa kestävään kehitykseen ja palveluun.
Katriina Virtanen kertoo paikkaavansa hevosten jättämää aukkoa elämässään myös lainakoirilla. Tällä hetkellä hänellä on hoidossa veljensä perheen Enni-koira, joka on tuttu näky myös Voglian pääkonttorilla. Kuva: Esko Tuovinen
Katriina Virtanen kertoo paikkaavansa hevosten jättämää aukkoa elämässään myös lainakoirilla. Tällä hetkellä hänellä on hoidossa veljensä perheen Enni-koira, joka on tuttu näky myös Voglian pääkonttorilla. Kuva: Esko Tuovinen

Voglian uunituoreen toimitusjohtajan Katriina Virtasen esitellessä yrityksen pääkonttoria Lammilla käy hyvin ilmi, että Voglia on perheyritys.

Yhdestä toimistosta tervehdykset huikkaa Virtasen äiti Kristiina Virtanen. Toisessa huoneessa koneellaan istuu Virtasen isä ja yrityksen edellinen toimitusjohtaja Markku Virtanen.

Toimiston käytävän seinältä vieraita katselee Virtasen isoisä Pertti Virtanen, joka perusti Voglian vuonna 1983.

– Hän nukkui pois muutama viikko sitten, Katriina Virtanen kertoo.

Voglian historiassa yksi aikakausi ei ole päättynyt siis pelkästään toimitusjohtajavaihdoksen myötä.

 

Ei mikään muotinörtti

Ennen siirtymistään toimitusjohtajaksi Katriina Virtanen on työskennellyt Vogliassa myynti- ja markkinointipäällikkönä, myymäläpäällikkönä ja vähän siellä sun täällä.

– Olen ollut ainakin myymälöissä, varastolla ja tehnyt somistuksia.

Toimitusjohtajaksi Virtanen nousi Voglian hallituksen puheenjohtajan Marina Vahtolan suosituksesta. Pitkän linjan hallitusammattilaisena ja kaupan alan liiketoimintajohtajana tunnettu Vahtola oli nähnyt Virtasessa potentiaalia.

Virtanen kertoo nimityksen olleen osa sukupolvenvaihdosta, joten luonnollisesti myös edellisellä toimitusjohtajalla Markku Virtasella oli siinä tärkeä rooli.

– En ole muotinörtti, mutta vaatetus on ollut aina perheessämme läsnä. Ja kun puhutaan yli 30-vuotiaille naisille suunnatuista vaatteista, istuu toimitusjohtajaksi hyvin ihminen, joka on kiinnostunut asiasta.

Virtanen on toimitusjohtajaksi nuori, vasta 28-vuotias. Vastuu ei kuitenkaan hirvitä häntä.

– Minulla on hyvä tuki. Koska tulen talon sisältä, ei minulla ole erityistä painetta todistella osaamistani.

 

Talli Flyingessä

Mikään itsestäänselvyys ura perheyrityksessä ei kuitenkaan ollut. Virtanen kertoo, että kotona kaikille neljälle sisarukselle oli aina painotettu vapautta tehdä elämällään, mitä he itse haluavat.

Niinpä hän suuntasi ylioppilaskirjoitustensa jälkeen Ruotsin Flyingeen hevosten perässä. Siellä hän työskenteli suomalaisen huippuratsastaja Piia Pantsun tallilla ratsuttajana.

– Kilpailin esteratsastuksessa omilla ja asiakkaiden hevosilla.

 

Crossfit ratsastuksen tilalle

Virtanen on harrastanut ratsastusta lapsesta pitäen. Hän on kilpaillut esteratsastuksessa nuorten PM-tasolla asti.

Ura hevosten ja ratsastuksen parissa ei kuitenkaan ole se helpoin tie. Työ on fyysistä eikä työtunteja lasketa. Jokainen viikonloppu vietetään kisoissa ympäri Eurooppaa.

– Tiesin aina, että halusin tehdä elämässäni muutakin. Työ oli karua ja kovaa. Jos olisin halunnut edetä urallani, minun olisi pitänyt jatkaa vielä Ruotsista Keski-Eurooppaan esimerkiksi Saksaan.

Niinpä Virtanen palasi Suomeen opiskelemaan. Ratsastusta hän jatkoi opiskelujen ohessa, kunnes lähti vaihto-opiskelijaksi Australiaan.

– Pitkään rimpuilin sen kanssa, että mitä alan tehdä ratsastamisen sijaan. Kokeilin eri lajeja, mutta mikään ei tuntunut omalta. Nyt olen käynyt crossfitissä puolitoista vuotta. Se on hyvää vastapainoa työlle ja on koukuttanut minut täysin.

Virtanen on saanut nuoresta iästään positiivisia kommentteja. -Ystäväni ovat kertoneet pitävänsä esimerkkiäni inspiroivana. Kuva: Esko Tuovinen

Mitäpä jos tulisit Voglialle?

Opiskelujen jälkeen Virtanen päätyi töihin Lumenelle. Sitten hänen isänsä oli kysäissyt, oliko hän ikinä ajatellut, että voisi olla Voglialla töissä.

– Olin ehkä ajatellut, että siitä saa jonkin ikuisen leiman, jos on töissä perheensä yrityksessä. Pestit perheyrityksissä ovat perinteisesti olleet pitkiä, kymmeniä vuosia, mutta nykyään työelämä ei ole enää samanlaista kuin ennen. Voin tehdä yrityksen ohessa halutessani muutakin.

Nykyään myös kaikki Virtasen sisarukset ovat mukana Voglian toiminnassa. He myös omistavat yhdessä puolet yrityksestä.

 

Ongelmallinen vaateteollisuus

Virtanen haluaa kehittää Vogliaa modernin vaateteollisuuden sanansaattajaksi. Hän on erityisen innostunut kestävästä kehityksestä.

– Vaateteollisuudessa on paljon ongelmia. On liikatuotantoa ja tuotantotavat ylipäätään ovat hyvin kuluttavia. Pitäisi miettiä, miten asiat voisi tehdä niin, että ne eivät rasittaisi maapalloa.

Yhtenä ratkaisuna hän näkee palveluiden myymisen tuotteiden rinnalla.

Tämä tarkoittaa esimerkiksi vaatteiden vuokrausta, kierrätystä, korjaamista ja muokkaamista niin, että sama vaatekappale kestää paremmin aikaa.

 

Ennakointia ystävämyyntien sijaan

Vogliassa suunnitellaan parhaillaan vaatevuokrausta, ja Virtanen toivoo, että sitä päästään pilotoimaan marraskuussa.

Tämän syksyn Helsinki Design Weekillä yritys testasi myös ennakko-ostamismallia. Siinä tulevan kevään mallistoa esitellään kuluttajille ja kysytään heiltä suoraan, mikä osa mallistosta vaikuttaa kiinnostavalta.

– Sen sijaan, että järjestäisimme ystävämyyntejä, joissa myymme niitä tuotteita, joita kukaan ei halua, ennakoimme ja palkitsemme kuluttajia tällä tavalla.

Tulevaisuudessa Virtanen haluaa muuttaa Voglian toimintaa myös yhä kansainvälisemmäksi. Hän kertoo, että alun perin Voglia on ollut vientipainotteinen, mutta 1990-luvulla yritys keskittyi Suomen markkinoihin.

– Siellä on paljon mahdollisuuksia. Uskon, että Voglian vahvuuksia on tapamme tehdä asioita läpinäkyvästä ja kestävästi. Tuotteemme ovat laadukkaita ja testattuja, ja mallistomme kehittyy koko ajan asiakaslähtöisemmäksi. HÄSA

Katriina Virtanen

Aloitti 1.9.2019 Voglian toimitusjohtajana.

Kotoisin Lammilta, asuu Helsingin Töölössä avopuolisonsa kanssa.

Opiskellut Laurea-ammattikorkeakoulussa liiketaloutta ja markkinointia.

Harrastaa crossfittiä ja ulkoilua.

Nopeat

Mikä on vaatekaappisi luottokappale?

”Leveälahkeiset mustat culottes-housut, sillä ne käyvät niin arkeen kuin pieneen juhlaankin kesät talvet! Tähän helppo t-paita ja tennarit arkeen, siisti kietaisupusero ja pikkukengät juhlaan, kesällä nilkat paljaana ja talvella paksujen polvisukkien kanssa talvikengissä.”

Miten pukeudut arkena töissä?

”Olen sellainen office casual -pukeutuja. Löytyy paljon kauluspaitoja ja neuleita, hihallisia mekkoja ja housuja monilla lahkeen mitoilla.”

Mitä vedät päällesi työviikon jälkeen perjantai-iltana?

”Todennäköisimmin treenivaatteet!”

Päivän lehti

18.1.2020