Kanta-Häme

Katsastus ja korjaamo saman katon alla

Jo pitkään sorvattu katsastuslain uudistus tuli voimaan tiistaina. Samana aamuna Urjalan Ysiauton sähköpostiin kilahti uuden lain mukainen toimilupa liikenteen turvallisuusvirasto Trafilta.

Ensimmäinen katsastus suoritettiin aamukahdeksalta. Ensimmäisen katsastettavan auton omistaja oli varannut katsastusajan jo helmikuussa, kun hän kuuli, että Ysiauto aloittaa katsastustoiminnan.

Rauno Uotilan kanssa yrittäjänä toimivan Jukka Uotilan mukaan katsastustoiminnan aloittamista pohdittiin useampi vuosi. Katsastustoiminnan avaaminen autokorjaamoille oli käsittelyssä jo edellisellä hallituskaudella, mutta vaalit ehtivät väliin.

– Tavoitteemme on, että katsastustoiminta työllistää yhden katsastusmiehen kokoaikaisesti. Lisäksi meillä on korjaamon puolella töissä toinen henkilö, jolla on luvat katsastusten suorittamiseen. Katsastukset eivät siis pysähdy sairaus- tai muihinkaan lomiin, Uotila sanoo.

Uotila uskoo katsastusasemalle olevan Urjalassa tilausta. Lähimmät asemat ovat Lempäälässä ja Forssassa.

– Korjaamon puolella meillä käy paljon asiakkaita myös naapurikunnista, Kylmäkoskelta ja Punkalaitumelta. Urjalan osalta selvitin aikoinaan, että täällä on 3 600 liikennekäytössä olevaa henkilö- tai pakettiautoa.

Useita hakemuksia vireillä

Ysiauto sai toimia lakimuutoksen käytäntöön viemisessä tienavaajana. Tiistaina uuden lain mukaisen toimiluvan sai Suomessa Ysiauton lisäksi vain helsinkiläinen Helppo-Katsastus. Tapaukset edustavat lakimuutoksen molempia puolia.

– Ero on se, että Ysiauto on ensimmäinen huoltokorjaamo, joka laajentaa katsastuksiin. Helppo-Katsastus on puolestaan tehnyt jo katsastuksia, mutta on laajentamassa huoltotoimintaan, osastonjohtaja Janne Huhtamäki Trafista kertoo.

Uuden lain tarkoituksena onkin yhtäältä mahdollistaa uusien yrittäjien tulo katsastusalalle, mutta antaa myös katsastusyrityksille mahdollisuus laajentaa toimintaansa ja luopua kannattamattomasta toiminnasta.

Varsinaista lupahakemusten ruuhkaa muutos ei ole Trafille aiheuttanut. Huhtamäen mukaan useita lupahakemuksia on kuitenkin vireillä ja lomakauden jälkeen niitä tulee todennäköisesti lisää. Lounais-Hämeestä ei ole jätetty yhtään lupahakemusta.

Kuluttajille uudistuva laki tuo helpotusta ja lisää vaihtoehtoja. Jatkossa auton voi halutessaan katsastaa ja korjauttaa samassa paikassa. Hylätyn auton jälkitarkastuksen voi myös suorittaa missä tahansa katsastuspisteessä.

– Mutta mikään pakkohan autoa ei ole meillä korjauttaa, vaikka siinä katsastuksessa löytyisikin jotain vikaa. Jos näin on, katsastusmies kysyy, haluaako auton korjauttaa muualla vai varataanko aika meiltä, Uotila tarkentaa. (HäSa)