Kanta-Häme

Katse Natoon – päin!

Sotilasliitto Natoon liittymistä kannattaa yhä useampi Reserviläisliiton jäsen. Tieto käy ilmi liiton tekemästä jäsenkyselystä, jonka tulokset julkaistiin Lepaalla pidetyn vuosikokouksen yhteydessä lauantaina. Sähköpostitse laadittu kysely lähetettiin noin 15 000:lle yhdistyksen jäsenelle, ja siihen vastasi yli 3 200 reserviläistä.

Yli 42 prosenttia Reserviläisliiton kyselyyn vastanneista reserviläisistä oli sitä mieltä, että Suomen kannattaisi liittyä sotilasliitto Naton jäseneksi. 25 prosenttia vastanneista oli puolestaan sitä mieltä, että Suomen pitäisi liittyä Natoon nopeasti. Pikaista liittymistä kannattavien määrä liki kaksinkertaistui vuoden takaisesta.

Aiempaa useampi jäsen myös osasi sanoa kantansa sotilasliitosta. Viime vuonna kantaa ottamattomien määrä oli 9,7 prosenttia, mutta tänä vuonna enää 4,1.

– Liittymistä ei ole koskaan kannattanut näin suuri määrä jäsenistämme, Reserviläisliiton toiminnanjohtaja Olli Nyberg toteaa.

Jokavuotinen kysely

Suomen suurin reserviläisjärjestö Reserviläisliito laatii kerran vuodessa kyselyn, jossa selvitetään jäsenten puolustuspoliittisia kantoja.

Tänä vuonna kysely laadittiin huhtikuun alussa, joten Ukrainan kriisi vaikuttaa vastaajien mielipiteisiin. Yleensä Naton suosio onkin kasvanut silloin, kun maailmalla on kuhissut.

Toiminnanjohtaja Olli Nybergin mukaan suosio kasvoi edellisen kerran Georgian kriisin aikoina.

– Suunta on koko lailla sama kuin koko kansaan kohdistuneissa Nato-mittauksissa. Jos ensi vuonna kyselyn aikaan maailmalla on rauhallisempaa, Naton suosio varmaankin laskee, Nyberg sanoo.

Ukrainan ja Venäjän tilanne heijastuu Nato-myönteisyyden lisäksi siinä, että puolustusmäärärahojen määrää pitäisi vastaajien mielestä lisätä. Lähes joka toinen vastaajista peräsi tuntuu määrärahojen korotusta.

Reserviläisliiton johdon kannalta yllättävää oli se, että joka kymmenes vastaaja halusi Suomen korottavan sotilaallista valmiuttaan.

– Odotimme tämän luvun olevan paljon suurempi, Nyberg toteaa.

Väärä aika keskustelulle

Reserviläisliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Mikko Savola (kesk.) muistuttaa, että Reserviläisliiton jäsenistä valtaosa ei vieläkään halua Suomen liittyvän Natoon. Liitolla ei myöskään ole mitään omaa Nato-kantaa.

– Oma kantani on, ettei Natoon kannata tällä hetkellä liittyä. On lähivuosien sotilaallinen liittoutumisratkaisu mikä tahansa, niin se ei tule poistamaan yleistä asevelvollisuutta, Savola arvioi.

Krimin ja Ukrainan tilanne ovat jälleen nostaneet Nato-keskustelun jokapäiväiseksi puheenaiheeksi, ja Suomen Nato-keskustelua seurataan varmasti itärajan takana tiiviisti.

Puolustusvaliokunnassa istuvan Savolan mielestä todellinen jäsenhakemukseen tähtäävä Nato-pohdinta pitää tehdä poliittisesti rauhallisina aikoina.

– Turvallisuuspolitiikasta pitää pystyä puhumaan, mutta voimakkaalle eipäs–juupas-keskustelulle ei ole nyt tarvetta.

Savolan mukaan Natoon liittymisellä pitää olla vahva kansan tuki, mikä voidaan saavuttaa vain kansanäänestyksellä.

(HäSa)

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic