Kanta-Häme

Katse pois peruutuspeilistä

– Uusi tulokas näkee asiat usein eri tavalla kuin muut. Tällä perusteella voin sanoa, että Pirkanmaalla maakunnallinen yhteistyö on syvempää kuin Kanta-Hämeessä.

Näin sanoo Hattulaa alkusyksystä luotsannut kunnanjohtaja Heidi Rämö, joka on aiemmin työskennellyt muun muassa Pirkanmaan liitossa.

– Täällä tuntuu olevan vanhaa painolastia, joka rasittaa niin, että uudet avaukset ovat kovan työn takana. Kun katsotaan liikaa peruutuspeiliin, unohtaa sen, että pitäisikin katsoa eteenpäin. Tilanne on kuin pitkässä avioliitossa, jossa uudet riidat syntyvät vanhojen muistelusta.

Painolastina Hämeenlinnan seudulla ovat esimerkiksi kuntaliitokseen liittyneet ratkaisut ja koko maakunnassa muun muassa kolmen ison seutukunnan eli Hämeenlinnan, Riihimäen ja Forssan keskinäinen kilpailu ja ristiveto.

– Tämä näkyy parhaillaan esimerkiksi siinä, että keskussairaalan tilanne on todella epävarma. Olen erittäin huolissani siitä, Rämö sanoo.

– Kanta-Häme on valtakunnallisesti vedenjakajalla. Hallitus on päättänyt lakkauttaa sairaanhoitopiirit, ja siinä yhteydessä voi käydä niin, että meidät määrätään aivan eri suuntaan, kuin itse olisimme pyrkineet.

Hänen mukaansa nyt olisi oiva tilaisuus etsiä uudenlaisia yhteistyökuvioita, kun maakunnassa on paljon uusia ihmisiä ja lisää tulee. Hämeenlinnassa kaupunginjohtaja vaihtuu, uusi maakuntajohtaja on juuri aloittanut ja myös Hamkin ja sairaanhoitopiirin johtajat vaihtuvat.

– Olen jutellut uuden maakuntajohtajan (Timo Reina) kanssa ja toivon, että hän alkaisi ennakkoluulottomasti etsiä yhteistä näkemystä maakunnan tulevaisuudesta.

Säästötavoite koskee kaikkia

Rämö korostaa yhteistyön merkitystä joka käänteessä, mutta Hattulan itsenäisyyttä hän puolustaa. Avauksia kuntaliitoksen suuntaan ei siis ole odotettavissa.

– Se on päättäjien asia, ja Hattulassa on vahva tahto säilyä itsenäisenä. Vain tyhmä kunnanjohtaja toimisi tällaisessa asiassa valtuuston tahdon vastaisesti, Rämö nauraa.

Kaupungissa on hätkähdetty Hattulan aikeita vähentää Kehittämiskeskus oy Hämeen rahoitusta ensi vuonna. Rämö pysyy kannassaan, jonka mukaan Hattula ei ole ratkaisuillaan irtautumassa Kehkestä.

– Meillä on kunnassa tiukka säästötavoite, ja se koskee myös yhteistyökumppaneitamme. Tässä tapauksessa tilanne on sellainen, että he esittävät meille reilusti isomman laskun kuin olemme luvanneet maksaa.

Kun Heidi Rämö aloitti työssään syyskuussa, hän kertoi esittävänsä omat linjauksensa vasta myöhemmin. Nyt hän on siihen valmis, sillä hän on ehtinyt perehtyä kunnan asioihin ja keskustella johtoryhmän jäsenten ja päättäjien kanssa.

– Talouden kuntoon saaminen ja puskurin luominen ovat tärkeimmät asiat. Silloin edellytykset itsenäisenä kuntana säilymiseen ovat olemassa.

Palveluita myös kylille

Rämö kertoo, että kevään aikana laaditaan nelivuotisohjelma yhdessä uuden valtuuston kanssa.

– Valtuutettujen on voitava luottaa siihen, että virkamiehet toimivat sovitun ohjelman mukaisesti. Silloin valtuuston ei myöskään tarvitse puuttua operatiiviseen toimintaan.

Hattulassa tavoitteena on karsia kunnan menoja kahdella miljoonalla. Rämö kertoo, että tämä vaatii rakenteellisia muutoksia ja uusia toimintatapoja. Hänen mukaansa se ei kuitenkaan tarkoita kaiken toiminnan keskittämistä Parolaan.

– Päinvastoin, esimerkiksi kyläkouluista voisi kehittää uudenlaisia palvelukeskuksia. Vanhusten ruokailuja ja lasten päivähoitoa voisi järjestää kouluilla.

Samantyyppisiä ajatuksia Rämöllä on myös Mierolanpellon alueelle kaavaillusta uudesta koulusta.

– Mietimme parhaillaan, mitä toimintoja sinne voisi tulla koulun yhteyteen.

Uusi johtaja on jo ehtinyt kuulla hattulalaisesta ikuisuusaiheesta eli liikuntahallista. Viimeksi on väläytelty, että sellainen voisi nousta uuden koulun yhteyteen.

– Sinne tarvitaan totta kai liikuntatilat, mutta sitä en voi luvata, että meillä olisi varaa rakentaa kilpailumitat täyttävä halli. (HäSa)

 

Päivän lehti

23.9.2020

Fingerpori

comic