Kanta-Häme

Katso kuvat: Buhurt ei ole esitystä, vaan äärimmäisen kova kamppailulaji – "Silloin minä tulen ja lyön kirveellä"

Hämeen linnassa järjestettiin lauantaina Vanaja Tournament. Turnaus on keskiaikaisen buhurt-kamppailulajin suurin Suomessa järjestettävä turnaus.

Buhurt on täyskontaktilaji, jossa ottelijat varustautuvat teräshaarniskoin ja lyömäasein, kuten kirvein, miekoin ja nuijin.

Aseet ovat tylppiä, eikä pistäminen ole sallittua, mutta osumat tekevät silti kipeää. Kyse ei ole esityksestä, vaan todellisesta kamppailulajista.

Lajissa voi otella joko yksin tai joukkueissa. Voittaja on se taistelija tai joukkue, joka saa vastustajan maahan. Lisäksi, jos esimerkiksi kolme vastaan kolme -ottelussa toinen joukkue johtaa erää kahdella miehellä, se voittaa.

Buhurt on erittäin suosittu etenkin Itä-Euroopassa.

Kantahämäläisen Tavastia Armigeri -joukkueen Jani Peltola ja Antti Tarkkala ovat harrastaneet lajia noin kaksi vuotta.

Helteessä lähes 40-kiloisissa varusteissaan hikoilevat miehet ihastuivat lajiin sen fyysisyyden vuoksi.

– Kiehtoi se, että pääsisi erilaisilla aseilla mättämään toista, Peltola sanoo.

– Joka kerta, kun kehästä poistuu, tietää, että on voittanut itsensä, Tarkkala kertoo.

Peltolan mukaan Buhurt on ylivoimaisesti raskain laji, jota hän on koskaan harrastanut.

– Erät voivat kestää mitä tahansa viidentoista sekunnin ja kymmenen minuutin väliltä. Pitkien erien lopussa ottelijat eivät enää jaksa muuta kuin halailla toisiaan, hän sanoo.

Peltolan suosikkiase on kahden käden kirves, koska sillä saa lyötyä kunnolla. Tarkkala suosii nuijaa ja kilpeä, koska hän tykkää painia ja vääntää.

– Antti (Tarkkala) sitoo vastustajan ottelijan. Silloin minä tulen ja lyön kirveellä panssarin aukkoihin, Peltola avaa kaksikon yhteispeliä. HäSa