Kanta-Häme

Katso kuvat - Jääkäritykistön perinteitä vaalii iskuvoimainen rykmentti

 
Jääkäritykistörykmentti vietti perjantaina satavuotisjuhlaansa sotilaallisen perinteikkäin menoin. 
 
Linnankasarmin kentällä tehtyyn katselmukseen ja Tampereentietä edenneeseen paraatiin osallistui noin 400 sotilaan marssiva osasto sekä yli 30 panssaria ja muuta ajoneuvoa.
 
Suomalainen jääkäritykistö sai alkunsa Saksassa, jossa perustettiin 17. maaliskuuta 1916 suomalaisten jääkäreiden muodostama haupitsijaos. Kahdesta haupitsista alkunsa saanut suomalainen jääkäritykistö laajennettiin Saksan itärantamalla taistellessaan jääkäripatteriksi. Suomeen jääkäritykistö palasi helmikuussa 1918, ja osallistui sisällissotaan.
 
Tänä päivänä jääkäritykistön perinteitä vaalii Panssariprikaatin suurin joukkoyksikkö ja puolustusvoimien ainoa panssaroitu tykistöyksikkö Jääkäritykistörykmentti.
 
– Rykmentin tulevaisuus on vakaalla pohjalla. Tänä keväänä koulutuskäytössä on ensimmäistä kertaa koko modernisoitu taisteluosasto, jolla on Panssariprikaatin monipuolisin vaunukalusto, totesi rykmentin komentaja, everstiluutnantti Jukka Nurmi puheessaan.
 
Uuden perusyksikön Jääkäritykistörykmentti saa vuoden 2017 loppuun mennessä, kun esikunta- ja viestikomppania siirtyy Parolannummelle Elektronisen sodankäynnin keskuksesta Riihimäeltä. 
 
Komppania kasvattaa jo ennestään Jääkäritykistörykmentin merkitystä Panssariprikaatin suurimpana joukkoyksikkönä.
 
– Muutos tarkoittaa meille 100–150 varusmiestä lisää jokaisessa saapumiserässä. Muutos on osa taannoista puolustusvoimauudistusta, jonka myötä varusmieskoulutus Riihimäellä supistuu minimiin, Nurmi kertoo.
 
Viesti- ja esikuntakomppaniassa koulutetaan osaajia maanlaajuisten johtamisjärjestelmien käyttäjiksi.
 
– Rykmentissä on jo ennestään mekanisoidun taisteluosasto tarpeisiin kouluttava Panssariviestikomppania, mutta nyt vastuullemme tulevat aivan uuden tyyppiset järjestelmät.
 
Korkeintaan kymmenen vuoden aikajänteellä rykmentin kalustosta päivitetään panssarihaupitsit. Maavoimien esikunnassa on käynnissä hanke uuden operatiivisen tykkikaluston hankkimiseksi.
 

Menot