Kanta-Häme

Katso kuvat - Janakkalan Lintuvuorella hymyä ei voi pidättää

Janakkalalaisen Erkki Niemen pihan kohdalla on vaikea olla hymyilemättä. Niemi on vuosien varrella rakentanut pihamaalleen puusta ja metallista muun muassa erilaisia hahmoja, muun muassa viisijäsenisen rock-yhtyeen.
 
– Minusta on kiva tuottaa hyvää mieltä, naurahtaa Niemi.
 
Portinpielessä tulijaa tervehtii viisihenkinen bändi, jossa solistin lisäksi esiintyvät rumpali, saksofonisti, kitaristi ja hanuristi. Viimeisin niistä on kitaristi, jonka Niemi veisti tänä kesänä.
 
– Aion rakentaa bändille pienen lavan ja laittaa lavan viereen puukitaran. Ihmiset voisivat ottaa toisistaan valokuvia.
 
Niemen pihalla koreilee rock-yhtyeen lisäksi puinen kirahvi, Aku Ankka, poroja, juurakosta muotoiltu mustekala, pöllöjä ja erilaisia ihmishahmoja sekä rakennusten pienoismalleja.
 
Näyttelyssä ovat muun muassa krokotiili, kirahvi, kolme koiraa, kaksi poroa ja riikinkukko.
 
– Ihmisiä käy pihassa kyselemässä ja katselemassa. Eräs valtakunnallisestikin tunnettu muotitaiteilija sanoi bändin nähdessään, että hänen pitää tilata oman mökkitiensä varteen vastaava ryhmä, naurahtaa Niemi.
 
Huvimaja syntyi haloista
 
Niemi ei tarkkaan muista, milloin hän ensimmäiset pihataideteoksensa valmisti. Entisellä metallialan yrittäjällä ovat työvälineet pysyneet kädessä jo lapsesta saakka.
 
– Vanhimmat pihan hahmot taitavat olla 30 vuoden takaa. Olen tehnyt vuosien varrella mitä mieleen juolahtaa ilman sen kummempaa suunnitelmallisuutta. Metallitöissä olen käyttänyt ammattityökaluja, mutta muuten nämä koristeet olen valmistanut tavallisilla käsityökaluilla.
 
Niemen kekseliäisyys tulee esiin esimerkiksi tänä kesänä valmistuneessa halkoseinäisessä huvimajassa. Niemellä sattui olemaan halkoja kymmenen vuoden tarpeisiin ja tuuli rikkoi vanhan aurinkovarjon.
 
– Pinosin haloista seinät ja tein aurinkovarjosta katon. Vain hieman kannakkeistaan katkennutta varjoa en viitsinyt roskiinkaan laittaa.
 
Sääasema ennustaa aina oikein
 
Huumoriakaan ei Niemen pihasta puutu. Niemen omintakeinen Lintuvuoren sääasema ennustaa säätilan taatusti aina oikein kelillä kuin kelillä. Sääasemaksi riittää yksi kivi ja siihen liittyvä opastaulu, joka osoittaa kuusi erilaista säätä. Kepin päästä narussa riippuva nyrkinkokoinen kivi tietää sään.
 
– Jos kivi heiluu, tuulee. Toisaalta sataa, jos kivi on märkä. Lunta sataa, kun kivi on valkoinen ja poutaa on kiven ollessa kuiva. Aurinko paistaa. Kun kivi on lämmin. Pakkasta on, kun kivi on kylmä, valaisee Niemi.
 
Yksi Niemen keksinnöistä on pihaan tehty halkaisijaltaan 14-metrinen aurinkokello, jota ei äkkiseltään välttämättä edes huomaa. Niemi valoi purkeissa betonitappeja maahan ja piirsi jokaisen tapin päähän numeron
 
– Minulta kului aikanaan yksi päivä aurinkokelloa tehdessäni. Auringonpaiste oli käytävä tarkistamassa ulkona tasatunnein ja sitä mukaa merkittävä pihamaahan oikeat kohdat. Vuodenajasta riippuen aurinkokello ei ole täysin tarkka, mutta aika hyvin siitä pystyy ajankulkua seuraamaan.
 
Yksi oiva keksintö on grillikatoksen pystypaalun sisään laitettu vihreä puukapula.
 
– Joskus ihmiset ovat miettineet, miten ole kapulan paalun sisään saanut, koska paalussa ei ole sahausjälkiä. Minä yksinkertaisesti kaiversin erillisen kapulan paaluun. Aikaahan siihen kului, mutta tuskin tällaista kovin monella on.
 

Päivän lehti

4.6.2020