Kanta-Häme

Katso kuvat - Lasitorneja ja vinokattoja

Silta Hämeensaaresta Kantolanniemeen, korkea aurinkokeräimillä varustettu tornitalo uimahallin kupeessa, parkkipaikat nurmikummun tai viherkatoksen alla, perustus geotermisillä paaluilla, vinot katot tai puukerrostalot koko Engelinrantaan.

Muun muassa tällaisia ideoita löytyy rakennusyhtiöiden ja arkkitehtitoimistojen ehdotuksista uimahallin alueen ideakilpailussa.

Otokset kaikista suunnittelutöistä julkistettiin maanantaina Hämeenlinnan uimahallissa, jossa ne ovat kaupunkilaisten kommentoitavina jouluun saakka.

Silta sykähdytti sydämiä

Työt herättivät tuoreeltaan paljon kiinnostusta. Pari tuntia esillä oltuaan niihin oli kiinnitetty jo kymmeniä sydäntarroja, joiden avulla kaupunkilaiset voivat äänestää omaa suosikkiaan.

Suosituimmaksi suunnitelmaksi näytti maanantaina kohoavan työ, johon on piirretty kevyen liikenteen silta Kantolanniemeen ja tenniskenttiä nykyisen Hämeenkaaren tilalle.

– Sillasta tulee mieleen Rovaniemen jätkänkynttilä. Tästä kohtaa aikoinaan kuljettiin talvisin Sotkalta kaupunkiin. Tässä on kyllä hienosti ajateltu niin urheilijoita, uimareita kuin tavallisia lenkkeilijöitäkin, ihastelee Maritta Saarinen mielestään parasta ehdotusta heti iltapäivällä uimasta tullessaan.

Engelinrannan toimitusjohtajan Leena Kähkösen mukaan työssä on kiinnostavaa myös sisäyhteys laajennetusta uimahallista viereiseen asuinkerrostaloon.

– Mutta muutkin työt ovat hyviä! Tässä vaiheessa en paljasta, mikä näistä on suosikkini, Kähkönen sanoo

Parhaat ideat toteutukseen

Vaikka suunnittelualue rajattiin uimahallin ja Hämeenkaaren lähikortteleihin, kilpailutöissä otettiin kantaa koko Engelinrannan kaava-alueeseen. Kähkönen kiittelikin töistä löytyvän mielenkiintoisia ehdotuksia myös Citymarketin ja Nesteen tonteille.

Hän on tyytyväinen ideakilpailun satoon, johon tuli yhteensä yhdeksän ehdotusta.

– Melkein kaikki niistä ovat toteuttamiskelpoisia, ja joukossa on muutama oikein hyvä, ehyt kokonaisuus.

Varsinainen asemakaavoitus uimahallin tienoosta alkaa ensi keväänä. Tavoitteena on, että uimahallin laajennus ja peruskorjaus alkaisi vuonna 2015 ja ensimmäiset asuinkerrostalot 2016–17.

Kähkönen korostaa, ettei mikään ehdotuksista välttämättä toteudu sellaisenaan. Kaavoituksessa on mahdollista vapaasti yhdistellä ehdotusten parhaita puolia.

Palkintona kaksi tonttia

Kilpailutyöt ovat esillä Hämeenlinnan uimahallissa ainakin jouluun saakka. Ne esitellään nimettöminä, jotta kaupunkilaiset ottaisivat kantaa itse ehdotuksiin, ei niiden mahdollisiin toteuttajiin.

Itse kilpailun voittajaa ei kuitenkaan ratkaise yleisö. Tuomaristo tekee ehdotuksen voittajasta, ja kaupunginhallitus päättää asian kokouksessaan 20. tammikuuta.

Tuomaristo kiinnittää huomiota arvostelussaan ehdotusten tekniseen ja taloudelliseen toteutettavuuteen, kaupunkikuvaan, innovatiivisuuteen sekä kilpailutiimeihin.

Kisan voittajatiimi pääsee kaavoituskumppaniksi ensimmäisenä kaavoitettavalle uimahallin alueelle. Lisäksi se saa oikeuden lunastaa markkinahintaan kaksi tonttia.

Tuomaristoon kuuluvat apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo, tilaajajohtaja Päivi Saloranta, Hämeenlinnan Liikuntahallien toimitusjohtaja Jorma Hassinen, kestävän kehityksen asiantuntija Santtu Rothsten, Hämeenlinnan Eteläranta Oy:n toimitusjohtaja Leena Kähkönen sekä kaupunginhallituksen edustajat Tapio Vekka (kok.), Johannes Koskinen (sd.) ja Kari Ilkkala (ps.). (HäSa)