Kanta-Häme

Katso kuvat - Maalaispiha keskellä kaupunkia

Joka kesäilta pariskunta Virpi Kokkonen ja Pentti Vartiainen hipsivät yöpaitasillaan polkua pitkin aittaan nukkumaan.

Aitan vieressä on mökkeröiseksi kutsuttu rakennus, jossa lapsenlapset ja muut yövieraat nukkuvat vanhalla hetekalla. Aitan takana on luonnontilassa oleva metsä.

Kun pihan edessä on myös vanhanajan maitolaituri ja sisäpihalla kaivo, voisi luulla, että on keskellä maaseutua. Ainoastaan autojen äänet paljastavat, että talo on Hämeenlinnan Voutilassa tavallisella omakotitaloalueella.

Mutta lähellä oli, ettei pariskunta alun perin muuttanut kokonaan pois talosta.

Omasta kodista yhteiseksi kodiksi

Kokkonen muutti vuonna 1998 Vartiaisen luokse tämän vanhaan rintamamiestaloon. Vartiainen oli asunut talossa jo vuodesta 1975 lähtien, joten miehen kodista piti tehdä parin yhteinen koti.

Nyt sekä pihalla että rakennuksessa sisällä näkyy molempien kädenjäljet – Kokkosen rakkaus antiikkiin ja Vartiaisen nostalginen kaipuu lapsuuteen ja nuoruuteen.

Pentti Vartiainen on kotoisin Outokummusta, jossa hän asui syrjäisessä maalaistalossa. Virpi Kokkonen on kotoisin Lappeenrannasta, mutta myös hänellä on juuret syvällä maaseudun mullassa, sillä hän vietti lapsuutensa kesät kesäpaikassa maaseudulla eläinten keskellä.

– Eläkepäivillä minulle tuli halu muuttaa maalle, koska olen elänyt maaseudulla koko lapsuuteni, Vartiainen sanoo.

– Kävimme jo katsomassa Itä-Suomessa muutamaa paikkaa, mutta mieleistä ei löytynyt, Kokkonen jatkaa.

Pari kuitenkin viihtyi hyvin Hämeenlinnassa, joten he päättivät haudata haaveet maallemuutosta, ja muuttaa oman pihansa maalaisidylliksi. Nyt koti ja piha on pariskunnan yhteinen harrastus.

– Virpi saa yleensä ideat ja suunnittelee. Minä teen timpurin työt, Vartiainen valottaa.

Hevoset vaihtuivat hevosvoimiin

Vanhojen tavaroiden lisäksi myös vanhat autot ovat lähellä pariskunnan sydäntä.

– Ennen minulle oli paljon hevosia. Nyt hevoset ovat vaihtuneet hevosvoimiin, Kokkonen sanoo.

Vartiainen on laittanut neljä antiikkista autoa ajokuntoon, ja ne ovat katsastettuja ja rekisteröityjä. Pariskunnan yhteisenä harrastuksena on ajaa autolla antiikkimessuille hypistelemään tai ostamaan uusia esineitä.

Vartiainen sanoo, että heidän elämänsä olisi hyvin erilaista ilman autoja, sillä ne vievät suuren osan Vartiaisen vapaa-ajasta, ja ne ovat myös suuri rahareikä. Kaikki on kuitenkin sen arvoista.

– Aina kun näillä ajelee, meille näytetään peukkua. Tuomme vanhoilla autoilla hyvää mieltä myös muille, Kokkonen hymyilee.

Hyvälle mielelle tulee myös pariskunnan rakentamasta maalaisidyllistä, ei sieltä voi lähteä kuin hymyillen. (HäSa)

 

Päivän lehti

1.6.2020