Kanta-Häme

Katso kuvat - Raivoisan laukan palkintona voitto ja kunniaa

Kultaiseen pukuun sonnustautunut 16-vuotias ruuna Fere on kuin itse tyyneys vielä vartti ennen, kuin pitäisi panna show päälle.

– Hevosetkin osaavat esiintyä. Kyllä ne syttyvät sitten, kun ryhdytään sotimaan, totesi Ferellä ratsastava, Rohan tallien johtaja Jaakko Nuotio.

Hetkeä myöhemmin Nuotio ja Fere sekä kolme muuta turnajaisritaria marssivat linnan mukulakivisten katujen halki antamaan monisatapäiselle hämeenlinnalaisyleisölle jotain, mitä kuvata kännykkäkameroilla: keskiaikaiset hevosturnajaiset.

Rohan tallit on panostanut aitouteen. Aseet, turnajaislajit, painavat haarniskat, aseenkantajat ja airueet ovat noudattavit lajin vanhoja perinteitä.

Queen-yhtyeen musiikki, joka pauhasi pitkin esitystä, taitaa kuitenkin olla myöhäisempää lisää. Musiikki kuitenkin herätti niin yleisön kuin Feren, jonka tyyneys oli esityksen ajan tipotiessään.

Hämeen linnan tämän kesän vetonaulaksi kaavailtu Heavy Metal -haarniskanäyttely haluttiin avata mahdollisimman näyttävästi, minkä vuoksi hevosturnajaiset oli päätetty pitää.

Kansallismuseon intendentti Jouni Marjamäki ja linnan tapahtumatuottaja Jyrki Nissi vaikuttivat lauantaina silminnähden tyytyväisiltä, kun linnan vallit ja katsomo olivat täynnä uteliaita. Lipunmyynnin vuoksi koko tapahtuman alku viivästyi.

– Haluamme nostaa linnan profiilia. Tästä voi mahdollisesti käynnistyä kansainvälisten näyttelyiden sarja, Marjamäki kuvaili.

Vajaan tunnin pituinen turnajaisesitys oli vauhdikas. Haastajiin ja puolustajiin jaetut turnaajat ottivat mittaa milloin peitsi ojossa, milloin hakkaamalla toisiaan mailoilla tai heittämällä keihäällä tarkkuutta.

Aidot haarniskat painoivat liki 30 kiloa, ja asujen sisällä voi kuumana kesäpäivänä nousta lämpötila jopa 70 asteeseen. Hevoset olivat yhtä mukana kuin ihmisetkin.

– Nyt tämä meni hyvin. Kukaan ei loukkaantunut tai kuollut, tiivisti Nuotio esityksen jälkeen hymähtäen. HäSa

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic