Kanta-Häme

Katso kuvat! Tanssikulkue otti varaslähdön vappuun

Ensimmäistä kertaa Hämeenlinnassa järjestetty Tanssin päivän paraati yllätti maanantaina illansuussa paitsi monet kaupunkilaiset, myös itse järjestäjät.

Yli sadan sinisen ilmapallon koristamina ja rumpuryhmä Joysticksin tahdissa Verkatehtaalta torille tanssineet hämeenlinnalaiset tanssioppilaat olivat vauhdikkaampia kuin Sisä-Suomen tanssin aluekeskuksen Kanta-Hämeen työryhmä etukäteen arveli.

Kulkueelle oli varattu aikaa vajaa tunti, mutta rumpujen tahtiin askeltava joukko saapuikin torille jo hieman jälkeen kello puoli viisi.

– Ajattelimme, että kulkue painavine rumpuineen olisi torilla vasta vähän ennen viittä, nauroi tapahtuman järjestelyihin osallistunut tanssija Tanja Kunnari.

– Halusimme jotain uutta ja näyttävää. Anastasia Soupios keksi idean rumpuryhmän mukaan ottamisesta – tultaisiin oikein räminällä torille.

Ohjelmaa ei kuitenkaan voitu käynnistää ennen määräaikaa, joten puolituntinen kului nauhoitettua musiikkia ja hieman lisärummutusta kuunnellessa.

”Piilossa oleva tanssikaupunki”

Tanssin päivää vietettiin nyt kolmatta kertaa Hämeenlinnan torilla. Yhteensä kymmenien ryhmien esitykset houkuttelivat lavan eteen paljon katsojia.

Tanja Kunnari luonnehti Hämeenlinnaa ”piilossa olevaksi tanssikaupungiksi”.

– Kaupungissa on vain kourallinen tanssin ammattilaisia, ja suuri osa opettajista tulee Tampereelta ja Helsingistä. Täällä on kuitenkin monta tanssikoulua ja paljon superinnokkaita oppilaita lapsista eläkeläisiin.

Kunnarin mukaan Tanssin päivä on tanssin opiskelijoille merkittävä, koska se tarjoaa tilaisuuden päästä neljän seinän sisältä näyttämään talvella karttuneita taitoja muillekin.

Tanssin päivän julistuksen oli tänä vuonna laatinut taiwanilainen koreografi ja Cloud Gate Dance Theatre of Taiwan -ryhmän perustaja ja taiteellinen johtaja Lin Hwai-min.

Julistuksen luki hämeenlinnalainen nuori tanssinopiskelija, Kansallisoopperan balettikoulua käyvä Rasmus Ahlgren. Julistuksessa muistutettiin muun muassa tanssin tapahtuvan ”katoamispisteessä”.

– Liikkeet häviävät ilmaantuessaan. Tanssi on olemassa vain häviävän hetken ajan. Se on arvokasta. Se on metafora elämästä itsestään, Ahlgren luki.

Baletista sen vaativuuden vuoksi innostunut Ahlgren itse lähetti Kunnarin pyynnöstä terveisiä erityisesti tanssiharrastuksesta kiinnostuneille pojille.

– Jos on kiinnostunut lajista, ei kannata välittää muiden mielipiteistä, vaan lähteä kokeilemaan.

Tanssin päivän ruusun sai iittalalainen yhteisötanssin pioneeri Tuula Jalasvirta-Kreander. (HäSa)

Kansainvälistä tanssin päivää vietetään ranskalaisen tanssijan, koreografin ja tanssiteoreetikon Jean-Georges Noverren (1727–1810) syntymäpäivänä 29.4.

Päivän lehti

24.9.2020

Fingerpori

comic