Kanta-Häme

Katso kuvat! Ystävänhiihto oli perheiden yhteistä aikaa

Emilia Mennalan selässä olevasta kantorepusta kurkistelee kymmenen kuukauden ikäinen Vilho. Pikkuinen Vilho oli mahdollisesti nuorin osallistuja lauantaina Aulangolla järjestetyssä Ystävänhiihdossa.

– Ensi vuonna Vilhokin on ehkä jo omilla suksilla mukana, Timo Mennala nauraa.

Perheen hiihtovauhdista pitää huolta kolmevuotias Venla.

– Hiihdän tosi kovaa, Venla kertoo.

Mennalat osallistuivat syksyllä Ystävänpatikkaan, mutta tämä on heidän ensimmäinen Ystävänhiihtonsa. Viimeiseksi se tuskin jää.

– Eiköhän tästä oteta tapa, Timo Mennala sanoo.

Pakkasta ja liukkaita latuja

Lauantaina hiihtäjien poskia nipisteli pureva pakkanen. Hiihtäjien iloksi aurinkokin näyttäytyi välillä pilviverhon takaa, mutta ladut olivat liukkaat alkuviikon plussakelien jälkeisen veden jäädyttyä.

– Kelkalla olisi voinut käydä tekemässä uuden ladun aamulla, niin ei olisi ollut näin jäistä. Jos tässä ladulla menee nurin, tulee varmasti mustelmia, sanoo Rauno Pallonen.

Palloselle tämä Ystävänhiihto on jo seitsemäs. Aulangolle hän matkusti Helsingistä asti.

– Olen niin monta kertaa täällä käynyt, etten viitsinyt jättää väliin.

Ystävänhiihdon ladut ovat tuttuja entuudestaan myös Kalevi Ojalalle ja Seppo Salolle. Hiihtoa harrastavat miehet ehtivät aamupäivän aikana kiertää Aulangonjärven ympäri kymmenen kertaa. Hiihtokilometrejä heille kertyi siis yhteensä viisikymmentä.

– Näillä lumilla olen hiihtänyt jo puolitoista tuhatta kilometriä, Salo kehaisee.

Seuraava vuosi jo mielessä

Lammin Säästöpankin ja Hämeen Sanomien perinteinen Ystävänhiihto järjestettiin 16. kerran. Ystävänhiihtoon oli ilmoittautunut ennakkoon yli 200 hiihtäjää, ja paikan päällä tapahtumaan osallistui vielä lisää innokkaita sivakoijia.

Viime vuoden tapaan lapsille järjesti ohjelmaa Lasten Liikunnan Tuki. Jäälle auratulla kentällä lapset pääsivät muun muassa pelaamaan jättiläismäisellä jalkapallolla.

– Lapsiperheitä on täällä mukana paljon. Ainakin joka toisella seurueella on lapsia mukana, tapahtuman kuuluttajana toiminut Pasi Lehtonen Lammin Säästöpankista kertoo.

Ensi vuoden Ystävänhiihtoa aletaan suunnitella heti, kun edellisen hiihdon jäljet on korjattu.

– Tapahtuman jälkeen keräämme palautetta hiihtäjiltä. Sitä on yleensä tullut todella hyvin, ja sen avulla pystymme kehittämään tapahtumaa, Leena Rautavirta Lammin Säästöpankista sanoo. (HäSa)