Kanta-Häme

Katso lista - Terveydellä ja jätteellä rikastuu

Terveydellä, sosiaalitoiminnalla ja jätteillä vaurastuu. Kanta-Hämeen suurituloisimpien joukkoon pääsee näiden alojen yrittäjät.

Maakunnan verokuningatar on Uudenmaan Tukituvan entinen omistaja Marjo Oksanen, 43, joka myi yrityksenä viime vuonna Esperi-konsernille. Tukiasuntoyhtiö käyttää myös nimeä Hämeen Tukitupa.

Oksanen  tulot viime vuodelta olivat yli 3 miljoonaa euroa. Lisäksi hänellä oli ansiotuloja yli 50 000 euroa. Oksanen jäi kaupan jälkeen johtamaan liiketoimintaa. Nyt Uudenmaan Tukitupa kertoo, että Oksanen ei ole enää yrityksen palveluksessa.

Maakunnan eniten ansaitsevien kärkikaartiin on rynnännyt Vantaanportin apteekkari Jari Kiviranta. Hänen pääomatulonsa olivat yli miljoonaa euroa. Verotettavia ansiotulojakin oli 162 000 euroa.

Eläinlääkäriasema Vethausin molempien perustajien Juha Virolaisen ja Anssi Tastin ansio- ja pääomatulot kipuavat lähellä miljoonaa euroa. Vain hieman heitä vähemmän ansaitsi hämeenlinnalaisen lääketehdas Vitabalansin omistaja Jorma Taipale.

Janakkalan Jätteenkuljetuksen yrittäjä Hannu Riihimäki ansaitsi lähes puoli miljoonaa euroa ansio- ja pääomatuloja.

Hahkialan isäntä Karl Fazer ja Sinituotteen omistaja Ilkka Brotherus ovat miljoonatuloillaan vanhastaan maakunnan kärkeä. Hauholaisen Esko Niemisen Puutarhan yrittäjä Esko Nieminen ylsi lähes 2 miljoonan tuloihin. Niemisen tulot olivat lähinnä pääomatuloja.

Autoliike Kamuxin perustaja ja toimitusjohtaja Juha Kalliokoski pääsee niin ikään lähes 2 miljoonan euron tuloihin. Kalliokoski oli maakunnan suurituloisin, kun hän myi enemmistön yrityksestään pääomasijoittajille vuonna 2011.

Koponen yli…yritysjohtajista

Lähes miljoonan tuloihin pääsee, vaikka ei olisikaan yrittäjä tai sijoittaja. Huhtamäen hämeenlinnalaisen johtajan Olli Koposen ansiotulot olivat yli 600 000 euroa. Koposta verotettiin myös vajaan 100 000 euron pääomatuloista.

Suurten teollisuusyritysten nykyiset ja entiset johtajat ovat edelleen ansiotulojen kärkikaartia. Hämeenlinnassa varsinkin Konecranesin johtajat ovat pitäneet taantumasta huolimatta hyvin kiinni ansioistaan. Koposen jälkeen yritysjohtajista suurimpiin ansiotuloihin ylsi Nokia-konsernin markkinointijohtaja toiminut Jyrki Salminen. Hänellä ei ollut kuitenkaan pääomatuloja. Hattulassa asuva Metsä-Botnian entinen toimitusjohtaja Erkki Varis ansaitsee hyvin istumalla suurten yhtiöiden hallituksissa.

Konecranesistä ovat kärjen tuntumassa teknologiajohtaja Ari Kiviniitty, strategiajohtaja Mikko Uhari ja tuotantojohtaja Arto Engbom. Heillä on myös kohtuullisen hyvät pääomatulot. Teräksen alhaiset hinnat ovat ilmeisesti painaneet myös entisten Rautaruukin ja nykyisten SSAB:n johtajien ansioita. Pekka Kangas ja Jarmo Kastell pääsivät kuitenkin noin 170 000 euron ansioihin.

Pankkitoiminta kannattaa edelleen ainakin pankinjohtajille. Paikallispankkien johtajat ja liikepankkien kantahämäläiset johtajat yltävät hyville ansioille. Maakunnan suurituloisin pankinjohtaja on Handelsbankenin Tuija Nuutinen. Janakkalan Osuuspankin toimitusjohtajan Vesa Lehikoisen palkkatulot jäävät vain muutama tuhat euroa pienemmiksi, mutta hänellä on myös pääomatuloja.

Etelä-Hämeen Osuuspankin toimitusjohtaja Seppo Runsamo, Hämeenlinnan Seudun Osuuspankin entinen toimitusjohtaja Olli Liusjärvi, Lammin Säästöpankin toimitusjohtaja Markku Moilanen, Kantasäästöpankin toimitusjohtaja Tarmo Laine, Etelä-Hämeen Osuuspankin varatoimitusjohtaja Mika Helin, Nordean alueen yritysjohtaja Jari Papunen ja Lopen Osuuspankin entinen toimitusjohtaja Keijo Bragge ansaitsevat hyvin.

Kiviranta ei ole ainoa ansiotuloiltaan hyvätuloinen apteekkari. Apteekkarit harjoittavat lääkemyyntiä toiminimellä ja heidän tulojaan verotetaan suurelta osin ansiotuloina. Tiiriön apteekin Ritva-Liisa Ortamala yltää lähes 400 000 euron ansiotuloihin. Someron apteekin Marja-Liisa Mäkipää ja Hämeenlinnan Tori-Apteekin Marketta Uitto eivät jää hänestä paljon jälkeen.

Hussein yli…ministerinkin

Mustafa Hussein on paljon veroja maksava lääkäri, sillä hänen ansiotulonsa kohosivat lähes 200 000 euroon. Riihimäkeläinen Päivi Räsänen ansaitsi 145 000 euroa, mutta hänen tulonsa olivat ministerinpalkkaa. Ylilääkäri Ilkka Arnala, johtajaylilääkäri Markku Järvinen, hammaslääkäri Pekka Sammalkivi, EK:n asiantuntijalääkäri Jan Schugk ja ylilääkäri Ari Palomäki yltävät niin ikään hyville ansioille.

Maakunnassa asui paljon valtakunnallisia julkisuuden henkilöitä, jotka maksavat paljon veroja. Kirjailija Tuomas Kyröllä oli heistä suurimmat ansiotulot. Taloudellisen tiedotustoimiston toimitusjohtaja ja Hämeen Sanomien entinen päätoimittaja Kari Väisänen sai tyytyä hieman pienempiin ansioihin. Valtiosihteeri Olli-Pekka Heinonen tienasi enemmän kuin ministeri Räsänen. (HäSa)