Kanta-Häme

Katso musavideo - Vankien ääni kuuluviin

 

Hämeenlinnan vankila on viime vuosina kunnostautunut erilaisten kulttuuriprojektien mahdollistamisessa vankilassa.

Kuluneen kesän aikana kolmatta kertaa järjestetty Kalterit soimaan -kurssi yhdisti ensimmäistä kertaa musiikin ja luovan itseilmaisun. Kurssin ohjaajat, muusikko ja musiikinopettaja Jari Kokkinen ja teatteri-ilmaisun ohjaaja, teatteripedagogiikan opiskelija Annukka Valo toteuttivat työparina yhdessä seitsemän miesvangin kanssa kokonaisuuden, jossa työstettiin oma sävellys ja musiikkivideo nimeltään Pykäl䧧ä.

Vastaavanlaista musiikkivideota ei ole aikaisemmin vankien toimesta tehty eikä myöskään vankilaympäristössä mahdollistettu.

– Musiikki ja luova toiminta vähentävät väkivaltaa. Voiko musiikki olla rangaistuksen uusimista vähentävä tekijä, joka on samalla osa rangaistusta? Ylläpitääkö vankien tekemä musiikkivideo rikosoikeudellista moraalia tai vankilan pelotevaikutusta? Suomalainen kriminaalipolitiikka on ottamassa askeleita kohti monipuolisempaa rangaistujärjestelmää, jossa vapausrangaistuksen sisältönä voi olla muutakin kuin pelkkä vapauden menetys, kertoo Hämeenlinnan vankilan johtaja Samuli Laulumaa. (Häsa)

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic