Kanta-Häme

Katso nuorten tekemiä käsityövideoita

Uuden perusopetuksen opetussuunnitelman myötä kouluissa ei enää käytetä käsityönopetuksesta nimityksiä tekstiilityö ja tekninen työ. Nyt on vain yksi ja yhteinen käsityö-oppiaine.

Näy!-kilpailulla haluttiin innostaa opettajia kehittämään yhteisen käsityön toteuttamisen tapoja ja saada teknologia luontevammaksi osaksi käsityön opiskelua.

Projekti aloitettiin e-tekstiili-aiheisilla koulutuksilla, joihin osallistui sekä tekstiilityön että teknisen työn opettajia.

Kilpailulla haluttiin myös luoda yhteistyötä Hämeenlinnan, Hattulan ja Janakkalan käsityötä opettavien välille sekä jatkaa jo monen vuoden mittaista Hämeenlinnan koulujen käsityönopetuksen ja Aimokoulun käsityöryhmien välistä yhteistoimintaa.

Syksyllä 2016 Hämeenlinnan, Hattulan ja Janakkalan koululaiset 3.–9-luokilta sekä taiteen perusopetuksen käsityöryhmät haastettiin Näy!-kilpailuun ideoimaan, suunnittelemaan ja valmistamaan käsityötuotteita tai teoksia, jotka näkyvät pimeässä.

Tehtävänä oli tutkia heijastumista, heijastamista, käyttää erilaisia valonlähteitä tai valoa varastoivia materiaaleja. Kilpailutyöstä kuvattiin lyhyt video, jossa tulee esiin työn tai teoksen toiminta.

Kilpailuun osallistui 46 työtä, joista kolme oli yläkoululaisten tekemiä ja loput alakoululaisten. Töitä saatiin kuudesta koulusta. Kilpailutöitä oli tehty yksin, pareittain tai ryhmätyönä.

Aimokoulun oppilaat kertoivat, että työtä oli hieno tehdä koko ryhmän yhteistyönä. Opettajat kommentoivat, että yhteissuunnittelu ja opetuksen toteuttaminen teknisen työn ja tekstiilityön opettajan kesken ei aina ollut ongelmatonta, mutta tämän kokemuksen pohjalta on hyvä jatkaa kehittämistä.

Tuomareiden mukaan tehtävä voittajien valitsemiseksi oli haastava. He kiinnittivät huomiota tuotteiden idean innovatiivisuuteen ja käytännöllisyyteen sekä työn että videon toteutukseen.

Yläkoulun sarjan voittivat Lyseon koulun 7.-luokkalaiset videolla Hohde.

 

Alakoulun sarjasta palkittiin kolme Hämeenlinnan yhteiskoululaisten työtä: Valopää, Ledireppu ja Pyörän heijastingripit.

 

Parhaasta videosta palkittiin Aimokoulun perusryhmä 4:n Hehku/jälki.

Kunniamaininnat saivat vielä hyvästä tekemisen meiningistä ja tuotteen innovatiivisuudesta Hämeenlinnan yhteiskoulun työt Hehkuloiste ja Hohtava kävelykeppi.

Palkinnot jaetaan voittajille torstaina.

Katso kaikki videot tästä linkistä!

Päivän lehti

25.11.2020

Fingerpori

comic