fbpx
Kanta-Häme Hämeenlinna

Katso tallenne: Valtuutetut päättivät lopullisesti Sibeliuksenkadun pyörätiestä ja muista budjettiesityksen hankkeista vuoden merkittävimmässä kokouksessa

Kaupunginvaltuuston talousarviokokous alkaa poikkeuksellisesti jo kello 13 ja kestää myöhään iltaan.
Sibeliuksenkadun laidoille vuosia suunniteltu pyöräväylä saa maanantaina ainakin tällä erää ratkaisun, kun kaupunginvaltuusto päättää ensi vuoden talousarviosta. Arkistokuva: Pekka Rautiainen / HäSa

Kaupunginvaltuuston vuoden pisin ja merkittävin kokous on taas tänään edessä, kun Hämeenlinnan ensi vuoden talousarviosta päätetään.

Aiempien vuosien malliin Raatihuoneella on luvassa paljon poliittista profiilipuhetta ja ehkä kymmeniä äänestyksiä budjetin yksityiskohdista, jotka ovat usein konkreettisia ja siten myös kaupunkilaisia kiinnostavia.

Pääset seuraamaan kaupunginvaltuuston kokousta alla olevasta linkistä. Juttu jatkuu linkki-ikkunan jälkeen

Kaupunginhallituksen käsitellessä budjettia äänestyksiä oli 33.

Perussuomalaiset esittivät kaupunginhallituksessa 3,14 miljoonan euron edestä säästöjä, joiden he laskivat kääntävän budjetin ylijäämäiseksi. Kaupunginhallituksen esitys on noin 2,1 miljoonaa miinuksella.

Perussuomalaisten mukaan kaupungin kustannusrakenteita täytyy alkaa leikata jo nyt, jotta käyttötalouden menot supistuvat 10 miljoonalla eurolla tällä valtuustokaudella. Teppo Turja ja Lulu Ranne jäivät säästöehdotuksista käydyissä äänestyksissä ilman muiden kannatusta, mutta valtuustossa niistä vielä äänestettäneen.

Säästöjä he ehdottivat muun muassa strategiayksikön, kehittämisen ja tietohallinnon menoihin. Kirjaston menoja perussuomalaiset olisivat pienentäneet 400 000 eurolla henkilöstön ilta- ja viikonlopputyöaikoja vähentämällä, lainausautomatiikkaan tukeutuen.

Hiilineutraaliudesta ja metsänmyynnistä kinaa

Myös ympäristöasiat puhuttavat budjettivaltuustossa.

Kaupunginhallituksessa perussuomalaiset halusivat lykätä Hämeenlinnan hiilineutraalisuuden tavoitetta 15 vuodella eli vuoteen 2050, mutta muut puolueet eivät tästä innostuneet.

Vihreiden Veera Jussila sai läpi esityksensä, että kaupungin konserniyhtiöiden on toteuttava Hiilineutraali Hämeenlinna -tavoitetta ja kuvattava toimenpiteensä hiilineutraaliuden saavuttamiseksi.

Vihreät eivät valtuustossakaan hyväksy kaupungin aikeita myydä metsää 300 000 eurolla enemmän kuin kaupunginjohtajan budjettiesityksessä luki. Myyntitulojen kasvattamisen sai läpi kaupunginhallituksessa sen puheenjohtaja Jari Koskinen (kok.).

Metsäasiassa vihreiden sukset menevät ristiin sosialidemokraattien kanssa. Anne Laatikainen ja Ranjith Kumar Prabhakaran saivat läpi yhteensä 200 000 euron satsauksen vanhusten kotihoitoon ja omaishoitoon. Rahat otetaan puukaupoista.

Sosiaaliasioista valtuustossa saatetaan debatoida kokoomukselle tärkeästä yksityisen päivähoidon osuuden kasvattamisesta.

Keskustan Timo Kauniston esitys kaksivuotisesta kokeilusta yksityisen hoidon kuntalisän sisaruslisän maksamiseksi ensi vuoden alusta jakoi kaupunginhallituksen edustajat äänestyksessä, mutta meni läpi.

Pyörätietä ja pendelöintiä

Sibeliuksenkadun pyörätiestä valtuustossakin äänestettäessä vihreät ja ainakin osa demareista löytävät toisensa.

Uuden pyörätien kaatuessa syksyllä kaupunkirakennelautakunnassa SDP:n Piia Olkinuora, Heidi Vartiainen ja Irma Taavela sekä vihreiden Andrei Sergejeff ja vasemmistoliiton Hanna-Kaisa Rokkanen jättivät päätöksestä eriävän mielipiteen: he pitivät jo myönnetyistä valtiontuista kieltäytymistä “taloudellisesti järjettömänä” päätöksenä.

Viime vuosina paljon puhuttu pendelöintikin voi puheissa vilahtaa. Budjettiesitykseen lisättiin maininta, että kaupungin tulee nimetä “vastuullinen taho vastaamaan siitä, että etätyön ja pendelöinnin edellytyksiä parannetaan”.

Ensi vuoden isoista investoinneista tuskin valtuustossa väännetään.

Lyseon korttelin uudisrakennuksen aloitusta siirretään vuoteen 2023. Kaurialan uusi yläkoulu viedään loppuun, Hämeenlinnan yhteiskoulun vanhan rakennuksen purku ja uuden teko alkaa sekä Myllymäen koulua ja Ruununmyllyn kivikoulua peruskorjataan. HäSa

Lue myös:

Ratkaisu tuli valtuustossa: Hämeenlinnan keskustaan ei tehdä suunniteltua pyöräväylää, mutta “kevytrakenteista pyörätietä” kokeillaan kahdella kadulla (15.11.2021)

Hämeenlinnan budjettivaltuusto lämmitteli jo myöhemmin illalla tulleita äänestyksiä varten – Pyörätietä ja metsänmyyntiä puitiin vielä (15.11.2021)

Päivitetty jutun otsikko 15.11. kello 23.05.

Menot