fbpx
Kanta-Häme Tammela

Katso tulikuumat videot: Merikontissa pamahtelevat palokaasut, kun pelastajat treenaavat Tammelassa

Palomiehet harjoittelevat merikontissa, miten toimitaan, jos kynttilä sytyttää palon kerrostaloasunnossa. Katon rajassa kuumuus lähentelee jopa tuhatta astetta.
Tammelan harjoituskontti on käytössä noin kymmenenä päivänä vuodessa. Kuva: Mikko Tiensuu.

Palomiehet ovat harjoitelleet tällä viikolla sammutustaitoja Tammelan paloaseman lähistöllä sijaitsevassa hiekkakuopassa. Kuopassa kerrostalohuoneistoa demonstroi merikontti, jossa lastulevyt sytytetään palamaan.

– Aidoista tilanteista palo havainnollistaa lähinnä sitä, jos kynttilä kaatuu sohvalle ja pian kaikki pinnat palavat, aluepalomestari Mikko Malin kertoo.

Harjoituksessa seurataan palon kehittymistä sekä treenataan palon sammuttamista ja suihkuputken käyttöä. Keskeistä on savukaasujen hallinta.

Kun kontin luukut suljetaan, savupatja leijuu alas ja tulee pilkkopimeää.

– Kun luukut avataan, saadaan palokaasut syttymään uudestaan. On näyttävää, kun palokaasut kehittyvät, Forssan paloaseman palomies Mikko Tiensuu kuvaa.

 

Rautaputket hohkaavat katon rajassa

Palomiehet pyrkivät liikkumaan kontissa mahdollisimman matalana, sillä seisomakorkeudessa lämpötila on noin 400 astetta. Katon rajassa rautaputket ja -telineet hehkuvat tulipunaisina ja lämpöä on lähes tuhat astetta.

– Alhaalla tuntuu siltä kuin olisi kovassa saunassa. Jos hanska kastuu, kättä alkaa polttaa, Tiensuu kuvailee.

Harjoitus kestää puolisen tuntia.  Kuumuudessa leposyke nousee helposti 120:een.

– Sammuttaminen itsessään on aika kevyttä puuhaa. Sen jälkeen kontista täytyy siivota palamattomat puutavarat, jotta kontti pystytään levyttämään uudelleen. Raivaus on kaikkein raskainta.

 

Harjoitus tekee savusukelluskelpoiseksi

“Lämmin harjoitus” on yksi vuoden pakollisista harjoituksista, joka palomiehen on tehtävä ollakseen savusukelluskelpoinen.

– Yleensä harjoituksia tehdään taloissa, jotka harjoitusmielessä poltetaan. Nyt ilmeisesti sopivaa poltettavaa taloa ei ollut, Malin kertoo.

Tammelan harjoitukseen osallistuu pelastajia Forssan, Hämeenlinnan, Janakkalan ja Riihimäen paloasemilta. Maanantaina alkaneet harjoitukset päättyvät torstaina. Kunakin päivänä yhdeltä asemalta harjoitukseen osallistuu yksi työvuoro eli noin 30 pelastajaa.

Osallistujat jaetaan neljään ryhmään, joista yksi on kontissa ja toinen ryhmä toimii turvana. Odottelijat tutustuvat Riihimäeltä paikalle tuotuun kemiallisen torjunnan yksikköön.

Kontin kummisedäksi tituleerattu Tiensuu järjestää konttiin harjoituksia myös sopimuspalokunnille.

– Keskimäärin konttia käytetään noin kymmenenä päivänä vuodessa.

Videot: Mikko Tiensuu.

Menot