Kanta-Häme

Katso video - Tuli tuhosi palan metsäopiston historiaa Evolla

Tulipalo tuhosi vanhan asuntolan Evon metsäopistolla Lammilla sunnuntaina illansuussa. Rustholliksi kutsuttu hirsirakennus Ylisen Rautjärven rannalla tuhoutui täysin. Tulipaloa epäillään tuhotyöksi.

Evon metsäopiston alue on kokonaisuudessaan valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö, jonka rakennuksista osa on suojeltu. Noin 250 neliön kokoinen rakennus toimi aikoinaan asuntolana ja myös opetustiloina.

Rustholli oli yksi opiston vanhimmista rakennuksista. Ensimmäinen osa rakennettiin mahdollisesti jo vuonna 1862 metsäopetuksen alkaessa Evolla ja rakennusta laajennettiin myöhemmin 1870-1880-luvuilla.

 

Rakennus oli tyhjillään 1980-luvulta saakka.

Evon metsäopiston alueella on kaikkiaan useita kymmeniä rakennuksia. Vanhimpia 1800-luvun rakennuksia on jäljellä kymmenisen. Tärkeimmät Evon vanhat rakennukset on suojeltu valtion rakennusten suojelusta annetun asetuksen nojalla. Osa rakennuksista on varjeltu.

Palokunta sai hälytyksen Evolle kello viiden aikaan. Tulipaloa oli Evolla sammuttamassa kaksi sammutusyksikköä ja kaksi säiliöyksikköä. (HäSa)

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic