fbpx
Kanta-Häme

Kättä päälle valiojoukoille

Autotehtaantiellä Nasu-nimisessä neuvotteluhuoneessa kävi perjantaina kynä vikkelään, kun panssariajoneuvoja ja kranaatinheittimiä valmistavan Patria Landin ja Hämeen ammattikorkeakoulun väki sinetöivät sopimuksensa yhteistyöstä.

Syksyllä alkavan koulutusyhteistyön tarkoituksena on monipuolistaa Patrian henkilöstön, pääasiassa asentajien ja mekaanikkojen, osaamista.

– Haemme myös yhä teknisempää ja kustannustehokkaampaa osaamista. Asennustyö ei ole enää pelkkää asennustyötä. Se on kokonaisuuden hallintaa, jossa pitää pystyä viestimään meiltä koulutusta hakevalle teolliselle kumppanille, Patrian johtaja Juha Simola kertoo.

Simolan mukaan asentajan on nykyisin otettava tuntumaa myös asiakaspalveluun ja myyntityöhön vuorovaikutuksen muodossa, pääpaino kuitenkin omassa erikoisosaamisessaan.

– Viilaamme Patrian kanssa kaiken koulutuksen sisällönsuunnittelusta lähtien. Käytännössä kartoitamme työntekijöiden aiemman koulutuksen ja huomioimme heidän koulutustoiveensa, Hamkin Johanna Siuro sanoo.

Henkilöstölle räätälöidään omanlainen koulutusohjelma.

– Selvitämme, mitä meillä jo osataan, ja mitä pitää kehittää. Sillä saadaan paljon enemmän aikaan vähemmällä hikoilulla. Kyse on perusasioista, Simola huomauttaa.

Tiukasta taloudellisesta sopeutuksesta huolimatta Patria kouluttaa myös ne työntekijänsä, joilla on työpaikka katkolla. Väkimäärä väheni kevään yt-neuvotteluiden myötä 500 työntekijästä kolmeensataan.

– Uskomme vakaasti, että näin heillä on paremmat mahdollisuudet työllistyä jatkossa muualla. Nyt meillä on parhaat jäljellä.

Patria keskittyy tulevaisuudessa valiojoukkoineen yhä enemmän prototyyppi- ja esisarjojen valmistukseen sekä modernisointiin

– Pääsääntöisesti asiakkaamme vaativat paikallisvalmistusta, joten sarjat tullaan tekemään asiakasmaissa.

Tähän liittyy myös prototyyppi- ja teknologiansiirtoprojektit, joita Patria on tehnyt jo 10 vuotta. Patrian tuotanto pyörii viidessä eri maassa Euroopassa ja Etelä-Afrikassa.

– AMV-panssariajoneuvon 16 kappaleen sarjavalmistuksen valmistelut on jo aloitettu Etelä-Afrikassa, heidän väkeään on meillä tällä hetkellä kokoonpanokoulutuksessa.

Käytännössä eteläafrikkalaiset tekevät Hämeenlinnassa alusta loppuun yhden vaunun, johon Patria antaa koulutuksen koeajoa myöten.

Hamkin ja Patrian yhteistyön tavoitteena on luoda yhtenäinen koulutustapa

– Ei tämä ainoa koulutus ole, mitä tulemme antamaan. Nykyään jokaisen kaverin täytyy osata olla omalla tontillaan myös myyntimies, Patrian tuotantojohtaja Pasi Niemi muistuttaa.

Hamkin mahdollisuus räätälöidä asiakaskohtainen koulutusohjelma oli painava peruste kouluttajan valintaan.

– Myös meidän osaamisemme korkeakouluna kasvaa. Keskeistä yhteistyössä on, ettei kyse ole valmiista täydennyskoulutuksesta, vaan ihmisten kouluttamisesta, Hamkin rehtori Pertti Puusaari myhäilee. HÄSA

Menot