Kanta-Häme

Katu- ja siitepölykausi on nyt pahimmillaan

Toimiva auton sisäilmasuodatin voi poistaa pölyn sisäilmasta täysin, kerrotaan Atoy Autohuollon tiedotteessa.
Koivu aiheuttaa Suomessa eniten siitepölyoireita. Sen kukinta on vahvimmillaan toukokuussa. Kuva: Eriika Ahopelto
Koivu aiheuttaa Suomessa eniten siitepölyoireita. Sen kukinta on vahvimmillaan toukokuussa. Kuva: Eriika Ahopelto

Koivuallergikon keväästä on ennustettu tavanomaista hankalampaa, ja nyt ovat käsillä siitepölykauden pahimmat päivät. Norkko-siitepölytiedotuksen mukaan tiistaina koivun siitepölymäärät ilmassa olivat enimmäkseen runsaita maan etelä- ja keskiosissa. Kanta-Hämeessä siitepölyn määrä on runsasta ennusteiden perusteella ainakin perjantaihin asti.

Kovimmilla ovat autoilijat, kerrotaan Atoy Autohuollon tiedotteessa. Auton ilmanvaihtojärjestelmän tien päältä imemä ilma on tutkimusten mukaan jopa kuusi kertaa likaisempaa kuin ilma tien vieressä. Autoilijat ovat siis alttiimpia vahingollisten aineiden hengittämiselle kuin jalankulkijat muutaman metrin päässä jalkakäytävällä.

Autojen sisäilmansuodattimet ovat usein huonossa kunnossa talvikauden päätteeksi. Atoy Autohuollon mukaan toimiva sisäilmansuodatin poistaa katupölyn ja siitepölyn sisäilmasta täysin.

Tiedotteessa kerrotaan, että parhaimmat aktiivihiilisuodattimet neutraloivat lähes sata prosenttia bakteereista ja allergeeneista, sekä toimivat puskurina pakokaasuja ja pienhiukkasia vastaan.

”Sisäilmasuodatin kovalla koetuksella”

Sisäilmansuodatin kuuluu kaikkien uusien autojen vakiovarusteisiin. Sen vaihto on sisällytetty autojen huolto-ohjelmaan, mutta autoilijalta kysytään myös omaa aktiivisuutta.

– Sisäilmansuodatin on Suomen oloissa kovalla koetuksella. Lämpötila- ja kosteusvaihtelut rasittavat suodatinta ja heikentävät sen toimintakykyä. Viimeistään tunkkaisen sisäilman kuuluisi herättää, koska suodatin voi olla tukossa ja jopa homeessa, kertoo Atoy Autohuolto -ketjun tekninen asiantuntija Michael Weikkola tiedotteessa.

Sisäilmansuodatin kannattaa vaihdattaa autonvalmistajan huolto-ohjeen mukaisesti tai olosuhteista riippuen useammin. Kevät ja syksy ovat hyviä vaihtoajankohtia.

Tiedotteen mukaan aktiivihiilisuodatin toimii myös puskurina pakokaasuja ja pienhiukkasia vastaan, ja se on oikealla vaihtovälillä todellinen helpotus allergikoille ja astmasta kärsiville.

Siitepölyä on luvassa myös loppuviikosta. Sunnuntaihin asti ulottuvan ennusteen mukaan koivun kukinta heikentyy maan eteläosissa ja jatkuu maan keskiosissa. Koivun siitepölymäärien odotetaan vaihtelevan kohtalaisista runsaisiin maan eteläosissa ja runsaista erittäin runsaisiin maan keskiosissa.

Ajantasaisen tiedon siitepölytilanteesta saa täältä.

 

 

Päivän lehti

3.7.2020