fbpx
Kanta-Häme

Katu-urkujen kerma kokoontui torille

Perjantaina saattoi olla ensimmäinen kerta koko Euroopassa, kun joku on soittanut posetiivia kimonossa.
 
Tokiossa asuvat Shibaraku Asakusa ja Yoko Sasaki olivat ottaneet lennot Helsinkiin ainoastaan posetiivifestivaalin vuoksi.
 
Japanilaisten korteilla toimivat posetiivit olivatkin ainoita, jotka saapuivat Suomen lentokoneilla.
 
– Suuri osa harrastajilta kulkee tapahtumissa asuntoautoilla. Posetiivin pillit voivat kuljetuksessa kadottaa melodiansa, kertoo Suomen Posetiivarit ry:n sihteeri ja hämeenlinnalainen toimittaja Markku Karvonen.
 
Posetiivarit esiintyvät lauantaina Hippaloilla sekä Hämeenlinnan kirkossa. Sunnuntain pääkonsertti pidetään Hämeen linnassa.
 
Berliinistä Hämeenlinnaan oli kuljetettu autolla esimerkiksi vuonna 1922 rakennettu soitin, jota saksalaisen Kurt Hohnhäuserin lisäksi oli muinoin soittanut berliiniläinen elefantti sirkuksessa.
 
Posetiiveja on yhtä erilaisia kuin niiden rakentajiakin. Yleensä ne ovat käsityötä, jonka vuoksi hinnat nousevat hyvinkin korkeiksi.
 
Soittimen ääni syntyy, kun posetiivari kiertää kampea soittimeen asennettujen palkeiden läpi. Palkeet puolestaan puhaltavat ilmaa urkupillistön läpi. Soitettavaa kappaletta voi vaihtaa vaihtamalla paperirullaa, jossa palkeet ovat.
 
Hohnhäuser ja noin kolmekymmentä muuta posetiivaria musisoivat Hämeenlinnan ja Tallinnan lisäksi myös Hollolassa, Tuusulassa ja Järvenpäässä.
 
Hämeenlinnassa suomalais-virolainen festivaali on jo neljättä kertaa. HäSa
 

Menot