Kanta-Häme

Katukulttuuria Hämeenlinnan torilla

Sano ääneen! -ilmaistapahtuma järjestettiin Hämeenlinnan torilla lauantaina. Kuumana hohkaneella torilla oli useita esiintyjiä, joista suurin osa oli rap-artisteja ja -kokoonpanoja.

Paikalle oli myös pystytetty 30 metriä pitkä graffitiseinä. Kuka tahansa halukas sai maalata seinään mitä tahansa. Iltatilaisuus järjestettiin Suistolla, ja sinne liput maksoivat 10 euroa.

Sanottavaa laidasta laitaan

Mies tapahtuman takana on 24-vuotias Juuso Kukkola.

Kukkolalle oli kehittynyt ajatus siitä, että hän haluaa järjestää kotikaupunkiinsa ilmaisen tapahtuman, johon kaikilla on mahdollisuus osallistua.

– Rap- ja katukulttuuri ovat lähellä sydäntäni, joten halusin alkaa kehittää jotain sen suuntaista. Hämeenlinnassa ei oikein ole ollut mitään rap-tapahtumaa, vaan ne ovat olleet Lahdessa, Tampereella ja Helsingissä.

Kukkola järjesti tapahtuman ensimmäistä kertaa viime vuonna.

– Se oli aika kokeilu. En odottanut muuta kuin että saisin paikalle jonkin verran esiintyjiä ja katsojia. Vastaanotto oli kuitenkin ihan hyvä.

Niin hyvä, että Kukkola sai lasten ja nuorten ARX-kulttuurikeskukselta nuorisokulttuuristipendin. Mies ei kuitenkaan pidä tapahtumaansa varsinaisesti nuorisotapahtumana.

– Ehkä rap-musiikki mielletään vielä enemmän nuorison asiaksi. Valikoin kuitenkin artistit sen mukaan, että heillä on sanottavaa. Se ei ehkä ihan kaikkia 15-vuotiaita kiinnosta. Ehkä tämä voidaan mieltää vielä nuorisotapahtumaksi, mutta tämä voi myös muovautua erilaisten ihmisten jutuksi.

Sanottavalla Kukkola tarkoittaa elämää laidasta laitaan.

– Olisi yksipuolista, jos kaikki esiintyjät olisivat yhteiskuntakriittisiä.

Langat käsissä

Kukkola on saanut tapahtuman järjestämiseen apurahaa valtiolta ja kaupungilta. Sponsoreita on yksi, lähiruokaa myyvä hyvinkääläinen Luomuilo, joka edusti myös tapahtumassa.

Mies on kuitenkin laittanut likoon omaakin rahaa.

– Kaikki isot ovat lähteneet pienestä. Ajattelin että muutaman vuoden jaksaa painaa näin, että menee vähän omastakin taskusta rahaa.

Kukkola päätti aikanaan, että järjestää festivaalin, vaikkei saisikaan apurahaa.

– Olen vähän sellainen, että kun päätän järjestää, en jää odottelemaan. Ehkä olen hullu ja rohkea, kun olen tällaiseen lähtenyt.

Leipänsä maatalouskoneiden huoltajana tienaava Kukkola on saanut auttavia käsiä käytännön hommiin, mutta muuten hän ei kaipaa työryhmää festivaalin järjestämiseen.

– Haluan pitää langat käsissäni. Olen saanut suhteellisen edullisesti sumplittua äänentoiston ja miksaajan, kun itsekin teen musiikkia ja minulla on melko hyvät kontaktit. Ne artistit, johon olen saanut suoraan yhteyden, innostuivat asiasta.

Kukkola toivoo, että festivaalista voisi kehittyä katukulttuurin oikeasti tunnettu tapahtuma. (HäSa)

Menot