Kanta-Häme

Katulumi puhuttaa palautteeksi asti

Teitä on aurattu aikataulujen mukaisesti, vaikka kaupunkilaisista ei ole aina siltä tuntunut. Hämeenlinnan vastaava kunnossapitomestari Markus Lahtinen sanoo, että kadut on hoidettu toimenpideajoissa koko joulukuun.

– Lunta on tullut koko ajan, joten resurssit ovat menneet katujen puhdistamiseen. Nyt tilanne on se, että kadut on aurattu ja lumipenkkoja ryhdytään ajamaan lumenkaatopaikalle sekä putsaamaan suojateiden kohtia.

Sen sijaan pysäköintialueiden siistimisestä ollaan aikataulusta myöhässä.

Lahtisen mukaan kaupungilla on riittävä kapasiteetti teiden kunnossapitoon, vaikka pieniä ongelmia on ollut. Yksi urakoitsija lopetti yllättäen ja toinen menehtyi.

Käytännössä kalustossa on ollut yhden koneen vaje, ja asia korjaantuu vuodenvaihteen jälkeen, jolloin kaupunki saa uuden koneen.

Parisataa palautetta

Kaupunki on saanut kansalaisilta noin parisataa palautetta, jotka koskevat teiden kunnossapitoa.

Markus Lahtinen huomauttaa, että teitä ei mitenkään saada kesäkeliä vastaaviksi. Jatkuva pakkaslumi teettää myös ongelmia. Kevyt pakkaslumi ei kovetu vaan hajoaa.

– Vaikka tie on aurattu, siinä oleva lumi menee pöperöksi, kun tiellä ajetaan. Ja sitten puuroutuu myös liikenne. Erityisesti kivikadut ovat hankalia.

Lahtinen kuitenkin kannustaa antamaan palautetta, koska sen avulla tilannetta saadaan korjatuksi ja ongelmakohdat esiin.

Kaupunki saa palautetta myös aurausurakoitsijoilta. Erityisesti urakoitsijoita harmittavat kiinteistöt, jotka työntävät pihalumensa ajotielle.

– Se haittaa urakoitsijoiden työtä ja tie kapenee, jolloin liikenne ei enää kulje sujuvasti. Myös autoja pysäköidään ajoteillä metrin päähän penkasta. Kaduista tulee todella kapeita ja auraamisesta melkein mahdotonta, sanoo Lahtinen.

Ongelmia aikatauluissa

Vekka liikenteen ajomestari Veli-Pekka Kulmala kertoo, että linja-autoliikenne on ollut ongelmissa lumentulon kanssa. Linja-autovuorot ovat olleet myöhässä erityisesti aamuisin, kun teitä ei ole vielä kunnolla aurattu.

– Meillä on suora yhteys kaupunkiin. Jos kuskit havaitsevat ongelmapaikan, ilmoitan siitä kaupungille. Yleensä tunnin sisällä pulma on korjattu.

Myöhästymisiä on paikkailtu ylimääräisillä autoilla. Esimerkiksi keskiviikkona Vekalla ajoi kaksi ylimääräistä autoa purkaakseen myöhästymisiä.

Kulmalan mukaan lumi ei ole ainoastaan kaupungin ongelma. Hän antaa noottia kiinteistön omistajille, jotka lykkäävät tontiltaan lumia kadulle.

– Ongelma on se, että monilla teillä mahtuu kulkemaan vain yksi auto, kun kevyenliikenteenväyliltä putsataan lumet ajotielle. (HäSa)

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic