Kanta-Häme

Katumajärvellä taistellaan luonnon rauhan puolesta

Sähköperämoottorit eivät sovi Katumajärvelle, vaan rikkovat järven rauhan. Pienellä järvellä jaksaa liikkua soutaen. Sähköperämoottorit voivat lisätä myös varkauksia rannoilla.

Näin toteavat Esa ja Tarja Stolt Hämeen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle jättämässään muistutuksessa vireillä olevasta sähkömoottorien käytön lupahakemuksesta. Muistutuksia jätettiin vain kaksi.

Mäskälän osakaskunta vastustaa muistutuksessaan poikkeuslupaa ja korostaa, ettei Hämeenlinnan kaupunki eikä yksikään toinen osakaskunta ole lähtenyt hakemaan lupaa.

”Myöskään muut osakaskunnat eivät lähteneet hakemaan, joka osoittaa sähköperämoottorien selvää vastustusta”, muistutuksessa todetaan.

Toimitsija Jorma Laaksosen allekirjoittamassa Mäskälän osakaskunnan muistutuksessa painotetaan myös, ettei Katumajärvellä ole tapahtunut olennaisia muutoksia sen jälkeen, kuin moottoriveneiden käyttö on kielletty.

– Kaupunginhallitus antaa lausuntonsa ely-keskukselle. Lausunnossa otetaan huomioon muistutukset, mutta myös Katumajärven vesien osakaskuntien kanta otetaan huomioon, kertoo lausuntoa valmisteleva kaupungin lakimies Miia Luukko.

Pikkujärvet moottorikiellossa

Katumajärven kalastusyhdistys on esittänyt, että ely-keskus sallisi sähköperämoottorilla ajamisen järvellä enintään kahdeksan kilometrin tuntinopeudella. Katumajärvelle, Ahvenistonjärvelle, Aulangonjärvelle ja Kahtoilammelle asetettiin vuonna 1980 moottoriveneilykielto. Tuolloin perusteluina olivat vesistöjen pienuus, kapeus, luontoarvot ja virkistyskäyttö.

Hämeen lääninhallitus muutti kuitenkin päätöstä vuonna 1985 siten, että Hämeenlinnan kaupungilla on oikeus hakemuksesta myöntää poikkeus kielloista. Hämeen ympäristökeskus on vuonna 2009 kieltänyt edelleen moottorikäyttöisillä vesikulkuneuvoilla liikkumisen Katumajärvellä.

Sähkömoottorien käyttöä puoltavat Pertti Järvinen ja Petri Karhunen painottavat, ettei sähköperämoottorista synny hiustenkuivaajaa kovempaa meteliä. Niistä ei myöskään synny ilmaan tai veteen päästöjä. Nopeusrajoitus taas varmistaa turvallista liikkumista.

Uudellamaalla sähköperämoottorien käyttö on sallittu Karkkilan Pyhäjärvellä, Espoon Bodomjärvellä sekä Natura 2000 -alueeseen kuuluvalla Matalajärvellä. (HäSa)

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic