Kanta-Häme

Katumajärvelle sallitaan sähköperämoottorit

Katumajärvellä saa kesäkuun alusta lähtien huristella sähköperämoottorilla.

Hämeen ely-keskus kumosi vuonna 2009 tehdyn päätöksen osittain salliessaan sähköperämoottorilla ajamisen korkeintaan 8 km/h nopeudella. Polttomoottoreiden käyttö on jatkossakin Katumajärvellä kielletty.

Aloite sähköperämoottoreiden sallimisesta tuli kahdelta yksityiseltä henkilöltä.

Moottorikäyttöisten vesikulkuneuvojen käyttö on ollut kiellettyä muun muassa niiden aiheuttaman melun takia. Ely-keskus kuitenkin katsoo sähköperämoottoreiden olevan hiljaisia.

– On katsottu, että siitä ei aiheutuisi sellaista meluhaittaa, muuta haittaa tai vaaraa ympäristölle tai asukkaille, sanoo lakimies Liisa Härmä ely-keskuksesta.

Aloitteen tekijät ovat verranneet sähköperämoottoreista aiheutuvaa ääntä hiustenkuivaajista koituvaan meteliin.

Kyltit pystyyn kuun alussa

Asiasta jätettiin aikanaan neljä muistutusta, ja niissä kaikissa vastustettiin esitystä.

Vastustajat katsoivat sähköperämoottoreiden sallimisen rikkovan tärkeänä katsomansa lintujärven rauhaa, haittaavan uimareita ja vesijuoksijoita sekä vetosivat järven pieneen kokoon. Valittajien joukossa oli yksityishenkilöiden lisäksi Mäskälän osakaskunta sekä Hämeenlinnan seudun luonnonsuojeluyhdistys ry.

Hämeenlinnan kaupunki puolsi hakemuksen hyväksymistä.

– Käytännössä kiire tulee rajoitusmerkkien tilaamisen kanssa, kun niiden pitäisi olla asennettuna paikalleen ensi kuun alussa, sanoo kaupungin lakimies Miia Luukko.

Katumajärvelle, Ahvenistojärvelle, Aulangonjärvelle ja Kahtoilammelle asetettiin vuonna 1980 moottoriveneilykielto. Perusteluina olivat vesistöjen pienuus, kapeus, luontoarvot sekä virkistyskäyttö.

Hämeen lääninhallitus muutti päätöstä vuonna 1985 niin, että Hämeenlinnan kaupungilla on oikeus hakemuksesta myöntää poikkeus kiellosta. Hämeen ympäristökeskus kielsi kaupungin esityksestä vuonna 2009 edelleen moottorikäyttöisillä vesikulkuneuvoilla liikkumisen kyseisillä vesistöillä. (HäSa)