Kanta-Häme

Katumalla kävi kalpaten

Tapani Baggen Hämeenlinnaan sijoitetun rikoskirjasarjan uusi osa on nimeltään Pieni Talvisota. Veriset tapahtumat käynnistyvät Katumalla viime vuoden marraskuun 18. päivänä ja päättyvät itsenäisyyspäivän aattona.

Oikea talvisota kesti 105 päivää, sinun pieni talvisotasi vain 18. Liittyykö lukuihin syvempää symboliikkaa?

– Ei. Siitä ei vain tullut pitempää sotaa.

Pieni talvisota on Hämeenlinna Noirin kahdeksas osa. Oletko jo päättänyt monennesta tulee viimeinen?

– Seuraava on ainakin vähäksi aikaa viimeinen. Tuntuu, että olen kertonut näistä hahmoista sen, mitä minulla on tällä hetkellä heistä kerrottavaa.

Uudessa kirjassa oleellinen kaupunginosa on Katuma. Löytyykö Hämeenlinnasta vielä kartoittamattomia seikkailuseutuja?

– Tuntuu, että sitä mukaa kuin olen käyttänyt jotakin lähiötä, sitä on muutettu. Rakennettu täyteen uutta asuntoa tai muuta vastaavaa. Kantola on siistitty, samaten Varikonniemi. Kyllä joku kaupunkikuvatyöryhmä selvästi seuraa tuotantoani.

Pyritkö pitämään kaupunkitietouttasi ajan tasalla?

– Joko niin, että kirjoitan ensin ulkomuistista, ja sitten käyn korjailuvaiheessa katsomassa, mitä täytyy muuttaa. Mutta tällä kertaa kävin Katumalla katsomassa paikat ennen kuin rupesin kirjoittamaan. Sain tuoreita yksityiskohtia.

Onko Hämeenlinnassa paikkoja, minne et veisi hahmojasi missään tapauksessa?

– Hahmot sopivat minne vain. Eivät ne ole siinä mielessä ennakkoluuloisia. Mutta ainahan rähjäisempi ympäristö kiehtoo enemmän.

Ovatko jotkut hahmot itsellesi mieluisampia kuin toiset?

– Ei niitä välttämättä oikeassa elämässä haluaisi tavata. Allu Nygren on kyllä mielenkiintoinen tapaus, kun se keikkuu rajalla, onko konna vai eikö ole konna. Siitä on aina hauska kirjoittaa.

Kirjassa jengisodan toinen osapuoli on keravalainen Tigers. Olet itse syntynyt Keravalla.

– Kun Keravalla 70-luvun lopulla eli, tutustui jengimaailmaan väkisinkin. Siellä punkkarit ja hämyt sai herkästi turpiinsa. Välillä mentiin porukalla Järvenpäähän tappelemaan. Silloin ei ollut väliä, oliko rokkari vai mikä, kunhan oli keravalainen.

Yleensä puhutaan kirjailijan julkaisujen määrästä, sinun kohdallasi julkaisujen määrästä vuodessa. Montako on luvassa kuluvana vuonna?

– Viisi varmaa. Toukokuussa tulee Kaisa-lastenromaani Rannalla. Hippaloilla julkistetaan kuvatietokirja Hämeenlinnan Janne Sibeliuksen lapsuudesta. Turun kirjamessuilla lokakuun alussa julkistetaan kolmen Finnwestin kokoelma, jossa vähän muistelen niiden kirjoittamisaikoja.

– Sitten tulee toinenkin kokoelma, johon olen kerännyt muun muassa lehtiin ja nettiin kirjoittamiani dekkarikirjailijoiden esittelyjä ja muistelmapätkiä.

Montako kirjaa olet julkaissut?

– 92 tai 93. Kun niitä välillä yrittää laskea, menee itsekin laskuissa sekaisin. Tuntuu, ettei sillä ole kauheasti väliä.

Kun omien julkaisujen lukumäärä alkaa lähennellä sataa, tuntuvatko julkaisupäivät enää missään?

– Kun tekijänkappaleet tulevat, se on aina hieno hetki. Se ei ole menettänyt arvoaan.

Pelkäätkö koskaan, että alat kirjoittaa samaa tarinaa uudestaan?

– En, muunnelmia voi tehdä loputtomiin.

Koska olet päättänyt, mitä kirjoitat tänään?

– Vuosi pari sitten, viikon tarkkuudella. Se kyllä elää. Tässä vaiheessa oman tahtinsa jo suunnilleen tietää. Viisi sivua päivässä.

Olet osuuskuntapohjaisen Crime Time -kustantamon perustajajäseniä. Viitisen vuotta sitten kehitetty konsepti ilmeisesti toimii?

– Kyllä se siltä vaikuttaa. Näinä aikoina, kun isot kustantamot ovat vaikeuksissa, Crime Time on pärjännyt kohtuullisen hyvin. Vielä ei ole tarvinnut yt-neuvotteluja pitää. Olemme julkaisseet kymmenkunta kirjaa vuodessa.

Mitä ajattelet Suomen rikoskirjallisuusmarkkinoista?

– Meillä ei hallita markkinointia samalla lailla kuin Ruotsissa. Siellä jostain esikoisdekkareista otetaan sadantuhannen painoksia, mihin Suomessa ei yllä kukaan. Se on aivan käsittämätöntä. Eivät ne minusta niin paljon parempia ole. Tuntuu, että Suomessa tehdään paljon monipuolisempia dekkareita.

Kollegat toimituksessa käskivät kysyä, montako hawaijipaitaa omistat?

–Ei niitä ole kauhean paljon, vähän toistakymmentä. Ne ovat enempi esiintymisasuja. HÄSA

Päivän lehti

3.12.2020

Fingerpori

comic