Kanta-Häme Hämeenlinna

Katumalla lapset pääsevät uuteen päiväkotiin kahden väistötilavuoden jälkeen – Sairaana hoitoon ei ole tulemista

Päiväkoti avataan syyskuussa koronaoheistukset huomioiden.
Rakennus sisältää muun muassa ryhmähuoneita, lepohuoneita, toimintatiloja ja jakelukeittiön. Piharakennuksena on lämmittämätön varasto. Kuva: Pekka Rautiainen

Katuman uusi 3-ryhmäinen päiväkoti nousi Katumajärven rantaan kuukautta suunniteltua aiemmin.

Uudessa päiväkodissa on hoitopaikkoja 63 lapselle. Lapsiryhmät aloittavat uudessa päiväkodissa 7. syyskuuta.

– Järjestämme perheille tutustumisen, mikäli koronatilanne sen sallii, kertoo päiväkodin johtaja Ritva Hollanti-Paavola.

Päiväkotiin ei tulla sairaana ja tarpeettomia kontakteja vältetään THL:n ohjeistuksen mukaan. Uusien perheiden tutustumiset päiväkotiin järjestetään iltapäivisin, kun lapsiryhmät ovat ulkona. Hämeenlinnassa jokaisessa päiväkodissa on mietitty yksikkökohtaiset tarkemmat ohjeistukset tartuntariskien minimoimiseksi.

Juttu jatkuu kuvien jälkeen.

Sänkykaapit vapauttavat tilaa leikkimiselle. -Nämä sängyt eivät vie luppotilaa, näyttää rakennuttajainsinööri Janne Lappalainen. Kuva: Pekka Rautiainen
Sänkykaapit vapauttavat tilaa leikkimiselle. -Nämä sängyt eivät vie luppotilaa, näyttää rakennuttajainsinööri Janne Lappalainen. Kuva: Pekka Rautiainen

Uusi päiväkotirakennus vanhan tilalle

Katuman päiväkoti rakennettiin entisen päiväkotirakennuksen tilalle. Päiväkodin noin 80 lasta muuttivat väistötiloihin syksyllä 2018. Uusi päiväkoti sijaitsee vanhaan verrattuna tontin takalaidassa. Näin lasten leikkialueelle saatiin enemmän pihatilaa, ja saattoliikenne voidaan järjestää turvallisemmin.

Vanhaakin on säilytetty: puretun päiväkodin katolta pelastettu tuuliviirikukko on maalattu uuteen kuosiin ja sille on varattu paikka uuden päiväkodin katolta.

Vs. kiinteistöjohtaja Mika Rajala (vas) ja rakennuttajainsinööri Janne Lappalainen pohtivat, että monitoimitila taipuu iltaisin hyvin vaikka joogasaliksi. Kuva: Pekka Rautiainen

Päiväkoti sisältää ryhmähuoneita, lepohuoneita, toimintatiloja, jakelukeittiön sekä muita aputiloja. Koronarajoitusten hellittäessä lasten ruokailuhuoneena toimiva monitoimitila on tarkoitus avata iltaisin kaupungilta varattavaksi tilaksi.

– Iltakäytön avaimet sopivat vain yleisiin tiloihin, ja päiväkodin omat tilat pysyvät lukossa, kertoo vs. kiinteistöjohtaja Mika Rajala.

Sisäilman laatua on pidetty tarkasti silmällä

Rakennusmateriaaleissa on panostettu puhtaaseen sisäilmaan. Rakennuksen olosuhteita seurataan etäluettavilla mittareilla.

– Pidimme huolen siitä, että rakennuspölykään ei muodostanut riskiä sisäilman laadulle. Pölyttömyyttä on ylläpidetty myös huonekalujen muuton aikana. Rakennuksen laatu takaa terveelliset ja turvalliset tilat vuosikymmeniksi, kertoo rakennuttajainsinööri Janne Lappalainen.

Päiväkodin kolmella ryhmällä on omat sisäänkäyntinsä ja ne on värikoodattu. Kuva: Pekka Rautiainen

Hämeenlinnan kaupunki halusi tehdä rakennusvaiheesta läpinäkyvän asentamalla työmaalle raksakameran osana avoin Hämeenlinna -konseptia. Työmaalle on myös päässyt kurkistamaan digitaalisten työmaakierrosten avulla.

– Videoita ennen ei ole siivottu, toisin kuin jotkut ovat luulleet. Olemme kuvanneet työmaaolosuhteita realistisesti, korostaa rakennusvalvoja Kari Juntunen.

Päiväkoti on rakennettu A-energialuokkaan, ja käytössä on älykäs LED-valaistus, maalämpö sekä aurinkoenergia. Päiväkodin katolle asennetut aurinkokennot vastaavat rakennuksen energiantarvetta. KVR-urakoitsijana toimi rakennusliike Lapti Oy. HÄSA

 

Lue myös: 

Katuman päiväkoti muuttaa kerrostaloon (1.8.2018)

Hämeenlinnan kirje: Nyt sinäkin voit vahtia kaupungin rakennuspuuhia koska ja missä tahansa (6.10.2019)

Päivän lehti

26.9.2020

Fingerpori

comic