Kanta-Häme

Katuman maine elää sitkeästi

Katumajärven rannalla sijaitsevalla asuinalueella on asukkaiden mukaan rauhallista. Kerrostaloasukkailla on alle sadan metrin matka puhtaaseen uimaveteen, ja ympärillä on hyvät ulkoilualueet.

Silti huhut Katuman rauhattomuudesta elävät edelleen.

– En voi ymmärtää vallitsevaa epäluuloa. Toivon vain, että aika tekee tehtävänsä, ja huhut unohtuvat joskus, toteaa Katuman asukasyhdistyksen puheenjohtaja Seppo Ahonen.

Kaupungin kerrostaloja ja niiden asukkaita on Ahosen mukaan pidetty huonon maineen syinä.

Habita Hämeenlinnan kiinteistönvälittäjän Heikki Salokeron mukaan pinta-alaltaan pieni kerrostaloalue on pilannut suuremman asuinalueen maineen.

– Maine vaikuttaa asuntojen hintaan ja kysyntään. Tuolta alueelta voi saada ison asunnon suhteellisen edullisesti, Salokero kertoo.

Hänen mukaansa alue on viihtyisä ja siellä on suhteellisen hyvin palveluita. Ennakkoluuloille ja uskomuksille ei pitäisi enää olla katetta.

– Kokemukseni mukaan käsitysten muuttaminen vaatii vain aikaa. Hämeenlinnassa on tiettyjä alueita, joiden maine elää edelleen.

Salokero vertaa Katuman tilannetta Jukolaan ja Harakkamäkeen, joissa on paljon rauhallisempaa kuin uskotaan.

Myös kaupunginvaltuutettu Ritva Oinonen on sitä mieltä, että mainetta ylläpitävät vain sellaiset ihmiset, jotka eivät ole Katumalla asuneet tai edes käyneet.

Oinonen on puhunut ennenkin asuinalueen puolesta ja toivoo, että alueen arvo näytettäisiin parempana. Aktiivisella toiminnalla ja kehittämisellä maine voisi parantua.

– Alueen kehittäminen ja monipuolinen asuttaminen näyttävät ovat tärkeitä. Myös kunnostustoimet osoittavat, että alue on täynnä mahdollisuuksia, Oinonen sanoo.

Kiinteistönvälittäjien mukaan kotia ostettaessa mietitään paljon asunnon arvon nousua. Tämä on yksi syy siihen, miksi Katumaa ei yleensä pidetä järkevänä vaihtoehtona.

Kerrostaloasuntojen neliöhinnat ovat Hämeenlinnan asuntomarkkinointi oy:n toimitusjohtajan Tiia Järven mukaan jopa puolet alhaisemmat kuin Hämeenlinnassa keskimäärin.

– Mielestäni Katuman profiili on viime vuosina lähtenyt nousuun, mutta valtakunnallisestikin tunnettu maine vallitsee edelleen.

Järven mukaan alueella on selkeästi vuokra-asuinalueen maine, vaikka Katumalla on paljon omakotitalojakin. Myös uusia taloja on viime vuosina rakennettu.

Mainetta ylläpidetään Oinosen mukaan turhaan, eikä se tunnu alueen asukkaiden näkökulmasta edes todenmukaiselta.

– Kun kuulen jonkun puhuvat Katumasta, en voi uskoa, että puhumme samasta asuinalueesta.

Ahonen uskoo, että osa ennakkoluuloista johtuu myös kateudesta järvenrannan idylliä kohtaan.

Myös Riihimäellä keskustasta nähden rautatien toisella puolella sijaitsevalla Peltosaaren asuinalueella on vastaava maine. Kerrostaloasuntoja voi alueella joutua myymään jopa vuosia. HÄSA