fbpx
Kanta-Häme

Katuman pohjoisrannalle luonnon­suojelualue

Puolenkymmentä lammasta on laiduntanut uudella luonnonsuojelualueella Hämeenlinnan itäisten kaupunginosien kainalossa kuluneen kesän ajan.

Kuuden hehtaarin rantaryteiköstä on raivattu puustoa ja kasvillisuutta myös raivaus- ja moottorisahoilla, ja maiseman avartaminen vielä jatkuu.

– Ajatus on, että puolet alueesta tulee olemaan avarampaa laidunmaata ja puolet kosteikkoa, maanomistajien puolesta hanketta vetävä Pekka Honkala kertoo.

Rauhoitettu alue käsittää Katumajärven pohjoisrannalla Myllyjoen ja Kahilistonjoen suisto- ja ranta-alueen sekä sen yhteydessä sijaitsevan rehevän metsä- ja niittyalueen.

HÄMEEN ELY-KESKUS teki maanomistajien aloitteesta alkunsa saaneen rauhoituspäätöksen heinäkuun puolivälissä. Uusi suojelualue nimettiin Honkalanrannan luonnonsuojelualueeksi.

Kymppitien suunnassa yhä viljelyskäytössä olevaan maahan rajoittuva suojelualue on vanhaa Idänpään Honkalan rantapeltoa.

– Kaupungin laajennuttua itään karjanpito loppui isoisäni aikaan vuonna 1959. Alue on saanut olla ilman viljelytoimia yli 50 vuotta, Honkala kertoo.

Lampaat tuotiin laiduntamaan ensimmäiselle suojelualueesta lohkotulle laidunmaalle alkukesästä. Pekka Honkalan mukaan kasvillisuuden karsiminen palauttaa maaston alkuperäiseen tilaan.

– Tässä on ollut rantapeltoa ja laidunta 1700-luvulta lähtien.

HONKALANRANNAN maastoon on tehty valtion kustannuksella hoito- ja käyttösuunnitelma.

Seuraava askel alueen kehittämisessä on noin 50 000 euron Linnaseudun Liederin hankerahan anominen yhteistyössä lintutornin pystyttämisestä vastaavan Kanta-Hämeen lintutieteellisen yhdistyksen kanssa. Tornille on jo haettu ja saatu toimenpidelupa.

Lieder-rahoitus koostuu EU:n, valtion ja kuntien rahoituksesta.

–  Jos saamme myös oman rahoituksen osuuden kuntoon, niin lintutorni pyritään saamaan ensi kevääseen mennessä käyttöön, Honkala kertoo.

PÄÄSY PITKOSPUILLA varustetulle luontolenkille tulee ensi vaiheessa Vanajanlinnantien suunnasta. Suunnitelmissa on johtaa pitkospuut lintutornille myös Kahiliston suunnasta.

Lintutornille johtavan noin kilometrin mittaisen luontopolun varrelle tullee myös levähdyspaikka nuotiopaikalla ja laavulla varustettuna.

– Uskomme, että Ruununmyllyn koulu ja päiväkoti sekä Harvoilanmäen ja Siirin sekä muun itäisen Hämeenlinnan asukkaat hyödyntävät tätä luontoreservaattia sen valmistuttua, Honkala sanoo.

Menot