Kanta-Häme

Katupöly kuriin kuukaudessa

Hiekoitushiekan harjaus kaduilta on alkanut Hämeenlinnassa kaupunkialueella. Lakaisukoneet ovat tänä keväänä liikkeellä tavanomaista aikaisemmin, sillä hiekoitushiekan harjaus aloitettiin jo viikonvaihteessa. Mitä nopeammin hiekka harjataan pois, sitä vähemmän katupöly ehtii heikentää ilmanlaatua.

– Katujen ja teiden harjaus aloitettiin viikonloppuna. Ensin puhdistetaan keskustan pääväylät, selvittää katukunnossapitomestari Aleksi Koivuniemi kaupungin hoito- ja kunnossapitopalveluista.

Hidas kevään eteneminen jarruttaa kuitenkin harjaustöitä. Janakkalassa ja Hattulassa keväistä hiekkarallia saadaan vielä odottaa.

Hattulan kunnan yhdyskuntapäällikön Mikko Siiron mukaan hiekoitushiekan harjaus aloitetaan heti yöpakkasten hellitettyä.

– Työt aloitetaan, kun tiet ovat sulia, tiivistää Janakkalan kunnan kunnossapitoesimies Mauri Lahtinen.

Hiekkaa on reilusti

Kaupunkialueella on nyt työn touhussa kaksi lakaisukonetta. Teiden ja katujen lisäksi harjattavana ovat paikoitusalueiden hiekkamäärät.

Teiden ja katujen puhdistaminen talven hiekoituksen jälkeen vaatii kokonaisuudessaan aikaa kuukauden verran. Hiekoitushiekkaa on tänä talvena jouduttu levittämään reilusti, joten harjattavaa riittää. Tavoitteena on, että väylät ovat puhtaita vappuun mennessä.

Yöpakkaset lyhentävät lakaisukoneen työpäivää, sillä kylmien aamujen takia koneet eivät pääse liikkeelle aivan varhain aamulla. Harjausta ei myöskään voida jatkaa iltaan saakka, jos sää kylmenee yötä kohti.

– Harjaustyöt etenevät säästä riippuen, katukunnossapitomestari Koivuniemi muistuttaa.

Jäisiä katuja on turha harjata. Pakkasaamuina tai pakkasen kiristyessä illansuussa ei harjauksen yhteydessä voida tarvittaessa sitoa katupölyä vedellä.

Ilmanlaatu tyydyttävää

Allergia- ja astmaliitto sekä Hengitysliitto hoputtavat kuntia ja kiinteistöjä puhdistamaan kadut hiekasta nopeasti katupölyn takia. Liitot muistuttavat, että katupöly pahentaa hengityssairaiden oireita, ärsyttää hengitysteitä ja heikentää keuhkojen toimintaa.

Katupöly pöllähtää ilmaan, kun hiekka ja pöly paljastuvat lumikinosten alta ja kadut alkavat kuivua.

Katupöly ei vielä vaivaa hämeenlinnalaisia samassa mittakaavassa kuin esimerkiksi lahtelaisia. Lahdessa ilmanlaatu oli tiistaina huono. Hämeenlinnan kantakaupungissa ja Lammilla ilmanlaatu oli tyydyttävä.

Ilmanlaatua mitataan Hämeenlinnan keskustassa Niittykadun mittauspisteessä. Toinen Hämeenlinnan mittauspiste löytyy Lammin Evolta. Lounais-Hämeessä Jokioisten mittauspisteessä ilmanlaatu oli tiistaina myös tyydyttävä. (HäSa)

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic