Kanta-Häme

Katuremontti edessä ensi vuonna

Palokunnankadun remonttia on odotettu jo jonkin aikaa. Erityisesti asia kiinnostaa bussiliikennöitsijöitä.

Yhdyskuntalautakunta sai äskettäin tiedokseen kolmen liikennöitsijän kannanoton, jossa nämä ilmaisivat huolensa peruskorjauksen toteutumisesta.

Kunnallistekniikan suunnittelija Jari Mantere Hämeenlinnan kaupungilta sanoo, että remontti aiotaan toteuttaa ensi vaiheessa vain linja-autoaseman kohdalla. Laajempi peruskorjaus ei hänen mukaansa ole mahdollinen, koska ”aika paljon on asioita auki”.

Mantere viittaa siihen, että pysäköinnin ja kevyen liikenteen suunnitelmat kaupungin keskustassa ovat edelleen kesken. Siksi ensimmäisessä vaiheessa tyydytään parantamaan katua vain linja-autoaseman korttelissa.

– Olemme miettineet erilaisia vaihtoehtoja ja ratkaisuja, ja näiden vaihtoehtojen kanssa menemme neuvottelemaan Museoviraston kanssa.

Näyttää siltä, että nupukivet saattavat nousta kynnyskysymykseksi näissä neuvotteluissa. Liikennöitsijöiden toiveena on, että kivipinta poistetaan ja muutetaan tasaiseksi asvaltiksi.

Liikennöitsijöiden kannanotossa todetaan, että kivipintaiset kadut vaarantavat tärinällä matkustusmukavuuden ja kuljettajien työterveyden sekä vahingoittavat linja-autoja. Lisäksi nupukivet aiheuttavat katumelua.

Hämeenlinnassa on aiemminkin mietitty, voiko vanhojen katujen nupikivipintaa korvata asvaltilla. Turuntiellä Vuorikadun ja Poltinahon väli asvaltoitiin vuonna 2007, mutta Suomenkasarmin kohdalle jätettiin nupukivet.

Mantere sanoo, että Museovirastolle esitetään eri vaihtoehtoja. Kaupungin tahtotila on hänen mukaansa, että ainakin autojen pyörien alla olisi asvalttipinta. Nupukiveäkin voisi kuitenkin katuun jättää kertomaan kadun historiallisuudesta.

Verkostoyhtiöiden kanssa kaupungin suunnittelijat ovat jo neuvotelleet. Vesihuoltoa ei tarvitse tässä vaiheessa uusia, mutta kaukolämpöverkostoa kyllä. Myös kaapeliyhtiöillä on tarvetta sijoittaa uusia johtoja Palokunnankadun alle.

Remontin tarkka aikataulu ei ole selvillä, mutta tavoitteena on kevät tai kesä 2017. Valmista pitäisi olla viimeistään syksyllä 2017.

Suurin muutos nykytilanteeseen on, että pysäkkejä tulee myös Keskustalon puolelle katua eli lännen suuntaan matkustaville. Sen jälkeen iso osa Hallituskatua pitkin ajavista busseista siirtyy Palokunnankadulle.

Suunnittelua rajoittaa Mantereen mukaan kadun ahtaus, koska tässä vaiheessa ei voida mennä linja-autoaseman puolelle.

Neuvottelut Museoviraston kanssa aiotaan toteuttaa vielä tässä kuussa. Remontin katusuunnitelma on menossa yhdyskuntalautakunnan päätettäväksi todennäköisesti alkusyksystä. HäSa

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic