Kanta-Häme Hämeenlinna

Luvaton graffiti on Hämeenlinnassa harvinaisuus – Kunnossapitopäällikkö iloitsee maalausseinistä

Hämeenlinnan kaupungin kunnossapitopäällikkö iloitsee luvallisista graffitiseinistä ja uskoo niiden vähentäneen luvattomia maalauksia.
Hämeensaaren skeittipuiston alueella graffiteja voi maalata useisiin pintoihin. Nuorisopalvelu Arxin teknisen tuottajan Juuso Suurosen mukaan paikka vetää kesäisin maalajia puoleensa lähes päivittäin. Kuva: Sara Aaltio
Hämeensaaren skeittipuiston alueella graffiteja voi maalata useisiin pintoihin. Nuorisopalvelu Arxin teknisen tuottajan Juuso Suurosen mukaan paikka vetää kesäisin maalajia puoleensa lähes päivittäin. Kuva: Sara Aaltio

Hämeenlinnan katutaidekulttuuri on muuttunut selvästi 2000-luvun aikana.

Luvalliset graffitiseinät ovat lisääntyneet ja samaan aikaan ilman lupaa tehdyt graffitit ovat vähentyneet. Hämeenlinnan kunnossapitopäällikön Marko Soramäen mukaan on hyvin mahdollista, että ilmiöiden välillä on selvä yhteys.

– Sehän on hienoa, että on luvallisia paikkoja, joissa pääsee tekemään graffiteja. Kyllä se ilman muuta vähentää luvattomia graffiteja, Soramäki sanoo.

Pitkään kaupungin kunnossapitotehtävissä työskennellyt Soramäki on seurannut tilannetta läheltä pitkälti yli 30 vuotta.

Eniten graffitit työllistivät puhdistajia 80- ja 90-lukujen aikana, jolloin oli Soramäen mukaan käynnissä varsinainen ”graffitibuumi”.

– Silloin kun siltojen aluset saatiin puhdistettua, niin päivässä tai parissa oli jo toinen graffiti tilalla. Sellaisen puhdistaminen maksaa aika lailla, Soramäki sanoo.

Sotkeminen on jäänyt vähiin

Luvattomien graffitien vähentyminen on jatkunut läpi 2000-luvun. Kaupungin tarvitsee enää harvoin turvautua ulkopuoliseen graffitinpuhdistusyritykseen.

– Tuntuu, että sotkeminen on jäänyt aika pieneen. Puistonpenkkeihin ja sellaisiin saattaa tulla merkkejä, mutta viimeisen kymmenen vuoden aikana massiiviset graffitit ovat jääneet hyvin vähiin.

Kunnossapitopäällikkö iloitsee kotikaupunkinsa kulttuurinmuutoksesta, mutta hän arvelee muutoksen olleen samansuuntainen myös muissa kaupungeissa.

Graffitien puhdistamisessa nopeus on valttia, sillä Soramäen mukaan pientenkin maalausten jättäminen näkyville voi lisätä graffitien määrää.

– Pyrimme aina poistamaan graffitit mahdollisimman nopeasti. Jos ne antaa olla siinä, niin niitä tulee enemmän.

Graffiteja voi maalata myös väliaikaisissa tapahtumissa

Luvallisten graffitien maalaaminen on ollut Hämeenlinnassa mahdollista väliaikaisissa tapahtumissa, mutta joissain paikoissa katutaiteilua voi harrastaa luvan kanssa vuoden ympäri.

Kaupungin suosituin graffitiseinä sijaitsee Hämeensaaren skeittiparkin yhteydessä. Kaupungin nuorisopalvelu Arxin tekninen tuottaja Juuso Suuronen sanoo, että moottoritielle näkyvä maalausseinä vetää puoleensa maalaajia myös muilta paikkakunnilta.

Ympäri vuoden käytössä oleva maalausseinä löytyy myös Sairion vuonna 2016 avatun skuuttipuiston läheisyydestä. Sairiossa iso maalausseinä toimii myös meluesteenä. Yksi seinä löytyy myös Poltinahon koulun hiekkakentältä.

Seiniä pystytetty kaupungin rahoilla

Maalausseiniä on rakennettu myös muun muassa Hauholle, Iittalaan ja Renkoon. Kaupunki myönsi vuonna 2017 seinien pystyttämiseen 7000 euroa sen jälkeen, kun paikalliset nuoret olivat itse ehdottaneet graffitiseinien rakentamista Hämeenlinnan seudulle.

Seinien lisäksi maalauslupia irtoaa silloin tällöin myös purettaviin rakennuksiin.

Tänä kesänä Suuronen järjesti Arxin kanssa muutaman päivän maalaustapahtuman Vuorentaan vanhan päiväkodin ja vanhainkodin luona. Aiemmin maalia ovat saaneet pintaansa RTV:n vanhat toimitilat ja pitkään tyhjillään ollut Kaurialan koulu.

Tällä hetkellä ei ole tiedossa uusia väliaikaisia maalaustapahtumia. Arx seuraa jatkuvasti purkutalojen tilannetta, jotta halukkaille maalaajille löydettäisiin uusia taiteilupaikkoja. HÄSA

Päivän lehti

28.9.2020

Fingerpori

comic