Kanta-Häme

Kauan kaivattu ensiapu

Janakkalassa kiireettömään hammashoitoon saa jonottaa vuoden ja kolme kuukautta. Terveydenhuoltolain mukainen enimmäisaika on puoli vuotta.

Jonot eivät ole uusi juttu. Janakkalan ja Hattulan johtava hammaslääkäri Vappu Lehmus arvioi, että Turengissa, missä tilanne on huonoin, on puolen vuoden määräaikaan päästy viimeksi kuusi vuotta sitten.

Jonon syynä hammaslääkäripula

Janakkalassa sama hammaslääkärin virka on parhaimmillaan ollut auki viisi vuotta. Avoin paikka ei ole houkutellut vakituiseen eikä määräaikaiseen työsuhteeseen.

Tänä kesänä haku poiki yhden uuden hammaslääkärin. Lehmus sanoo, että toinenkin hammaslääkäri olisi otettu, jos halukkaita olisi ollut.

Viime viikolla Tervakosken terveysasemalla aloittanut Sampsa Järvenpää sanoo, ettei hoitojonolla ollut vaikutusta, kun hän otti viran vastaan. Hänen asemassaan jonosta on turha ottaa stressiä.

– On käynyt mielessä, että voisihan sitä tehdä 12 tunnin työpäiviä, jotta jonoja saisi purettua. Työnlaatu siinä vain kärsisi. Tulin hoitamaan potilaita, en jonoja.

Lehmus sanoo, ettei yksi hammaslääkäri ratkaise jono-ongelmaa. Kyse on enemmänkin ensiavusta. Uusi hammaslääkäri vahvistaa rivejä siten, ettei tilanne enää huonone.

Pienet paikat eivät houkuttele

Kiireelliset tapaukset pystytään Lehmuksen mukaan hoitamaan vaaditussa ajassa, samana tai seuraavana arkipäivänä.

Kiireellinen ja puolikiireellinen hoito on Janakkalassa ulkoistettu. Kaksi hoitajaa ja kaksi hammaslääkäriä työskentelee hammashoidossa yksityisen yrityksen kautta. Vuokratyövoimaakin on Lehmuksen mukaan ollut vaikea löytää.

Eeva Widström Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta sanoo, että koko maassa hammaslääkäripula on vähäinen. Ongelmana hänen mukaansa on enemmänkin se, että pienet paikkakunnat eivät houkuttele työvoimaa ja että työntekijän etsiminen on pienille terveysasemille työlästä.

– Tilanne johtaa siihen, että hammashoito keskittyy isommille paikkakunnille ja potilaat matkustavat.

Sampsa Järvenpäälle Janakkala sopi työpaikaksi, sillä avopuoliso sai keväällä töitä Riihimäeltä.

– 15 kilometrin työmatka on vielä ihan siedettävä, Järvenpää sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

3.6.2020