Kanta-Häme

Kauan kaivattu Tiedekoulu rantautuu Hämeenlinnaan – Lapsille on tarjolla robotiikkaa, koodausta ja tutustumista tieteeseen

Tiedekoulu aloittaa ensi syksynä pienten lasten kerhotoiminnan Asemarantaan avautuvan Pilke päiväkodin tiloissa.
Tiedekoulu Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja Maria Leivo kertoo, että robotiikka ja tiede soveltuu kaikille lapsille. Kuva: Tiedekoulu
Tiedekoulu Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja Maria Leivo kertoo, että robotiikka ja tiede soveltuu kaikille lapsille. Kuva: Tiedekoulu

Vuonna 2015 aloittanut Tiedekoulu toimii 30 toimipisteessä eri puolilla Suomea ja nyt yritys aloittaa kerhotoimintansa myös Hämeenlinnassa.

Tiedekoulu tekee yhteistyötä Pilke päiväkotien kanssa, joten luonnollinen valinta Hämeenlinnassa on sijoittaa toiminta syksyllä Asemanrannalle avautuvaan Pilke Oy:n päiväkotiin.

– Vanhemmilta on tullut Hämeenlinnasta paljon kyselyitä jo useamman vuoden ajan. Totesimme, että nyt on oikea aika aloittaa Hämeenlinnassa, kun uusi Pilke päiväkoti avataan Tiedekoulun toimitusjohtaja Maria Leivo kertoo.

Kerhotoiminta ajoittuu ilta-aikaan kello 17-20 välille ja kaikkiaan Hämeenlinnassa olisi tarkoitus aloittaa kuuden ryhmän voimin. Lukuvuoden aikana ryhmät kokoontuvat 15 kertaa ja jokaisella tapaamiskerralla on oma teemansa.

Minirobottikerhot ovat suunnattu 4-6 -vuotiaille lapsille. Lapset tutustuvat mekaniikan perusteisiin ja käsitteisiin ja rakentavat legoilla mekaanisia perusrakenteita. Minitutkijakerhoissa käsitellään luonnontieteiden perusilmiöitä, tutkitaan ilmiöitä ja asioita tieteellisesti ja analyyttisesti.

Vähän vanhemmille, 7-12 -vuotiaille lapsille tarjotaan robottikerhojen lisäksi koodi- ja tutkijakerhoja.

– Ohjelmoinnissa lähdetään liikkeelle ohjelmoinnin perusteista ja tehdään pieniä ohjelmia ja pelejä. Myöhemmin lapset ohjelmoivat erilaisia laitteita ja nettisivuja, Leivo kertoo.

 

Leivon mukaan Tiedekoulun ryhmiin ohjautuu erityisesti tutkimisesta, maailman ilmiöistä sekä laitteista ja koneista kiinnostuneita lapsia. Hän kuitenkin painottaa, että robotiikka ja tiede soveltuvat aivan kaikille lapsille.

– Lapset ovat luontaisesti uteliaita ja suurin osa nauttii käsillä tekemisestä ja oivaltamisesta. Jokaisessa lapsessa asuu pieni professori, Leivo nauraa.

Leivo hieman harmittelee, että poikia on Tiedekoulun osallistujissa selkeästi enemmän kuin tyttöjä.

Hän uskoo, että osasyynsä on sillä, että pojilla nähdään aikaisemmin kiinnostusta erilaisiin laitteisiin ja tekniikkaa kohtaan. Pojille ostetaan paljon legoja ja vanhemmat ohjaavat poikalapset herkemmin Tiedekoulun pariin.

– Tytöt ovat yhtä taitavia tekijöitä ja keksivät usein ratkaisuja ja sovelluksia, jotka pojille ei tule mieleen.

Leivo kertoo esimerkkinä tällaisesta naisellista ratkaisusta tietokoneen näytölle ohjelmoidun radion, jonka nappulat soittivat eri kappaleita. Nappuloiden sijoittelua oli mietitetty käytettävyyden kannalta ja radion visuaalisuus oli tarkoin huomioitu.

Erilaiset ”härvelit” ovat sen sijaa poikien bravuureja. Härvelit muistuttavat tehtaan laitteistoa, jossa yhden kytkimen painaminen saa aikaan liikettä seuraavassa osassa. Myös erilaiset ohjelmoidut monsteripelit ovat poikien suosikkeja.

 

Osa lapsista eli he, jotka eivät esimerkiksi kuulu koulun ydinjalkapallosakkiin, voivat Leivon mukaan kokea koulussa olevansa hieman sivussa omien mielenkiinnonkohteidensa kanssa. Tutkivat ja asioita analysoivat luonteet kohtaavat usein vertaisiaan Tiedekoulussa.

– Kun täällä ryhmässä on kymmenen samanhenkistä lasta, he syttyvät ihan eri tavalla.

Leivolla on henkilökohtaisesta ja Tiedekoulun perustajankin näkökulmasta perimmäisenä toiveena, että lapsista tulee luovia, uusia asioita kokeilevia ja yritteliäitä. He uskaltavat kyseenalaistaa asioita ja miettiä, miten asioita voisi kehittää ja tehdä eri tavalla.

– Tiedekoulussa ei ole tarvitse tehdä asioita vain yhden ohjeen mukaan, vaan tunnin aikana syntyy kymmenen erilaista ja omanlaista rakennelmaa tai sovellusta.

Hämeenlinnan ryhmiin ilmoittautuminen on käynnissä. Ohjelmointikerhoissa lapsilla tulee olla oma kannettava tietokone käytettävissään. HäSa.

Päivän lehti

3.7.2020