Kanta-Häme

Kauhupiha kutsuu sisälle juhlimaan

Täällä askeleet hidastuvat. Vihreä valo heijastuu pihan mäntyihin. Mistä valo oikein tulee?

Hautakivet törröttävät ja kummitustalo-kyltti toivottaa tervetulleeksi. Haamut heiluvat tuulessa. Noita on lentänyt päin puuta ja vaara-kyltti lepattaa. Erilaiset lyhdyt luovat pihaan hennon valon.

Sitä alkaa automaattisesti odottaa, että jostain kuuluisi vienoa itkua, kummitusten huhuilua tai että irtopää tipahtaisi jostain mystisesti eteen.

Mitään ei kuitenkaan tapahdu.

Ovikelloakin saa soittaa ihan rauhassa.

 

Virallinen päivä on perjantaina, mutta Sairiossa halloween on vasta lauantaina. On ollut jo viisitoista vuotta.

Reima ja Päivi Määttäsen omakotitalon sisällä jatkuu sama tunnelma kuin pihalla. Oviaukot on peitetty repaleisin muovein. Alakerran kaikki ikkunat on peitetty mustin, valkoisin ja oranssein kankain. Samoin lattiat ja seinät. Seinillä lentelevät lepakot ja katosta roikkuu luurankoja, kurpitsoita ja haamuja.

– Tämä on Reiskan projekti, Päivi Määttänen sanoo.

Ja mies on innoissaan. Parin viikon ajan hän tekee joka päivä jotain halloween-juhlien eteen.

– Päivi pyörittelee päätään, mutta sallii kaiken, Määttänen nauraa.

– Ja mulla surisee päässä, kun kuuntelen suunnitelmia. Sanon kaikkeen, että ihan hyvä, Päivi hymyilee.

 

Määttäsillä halloween-juhlia ryhdyttiin juhlimaan aikuisten iloksi viiden perheen kesken. Yhteensä väkeä on parikymmentä henkeä.

Aikuiset miettivät, että lasten kasvaessa isoiksi lapsukaiset jo kyllästyvät juhliin, mutta toisin on käynyt. Nyt mukana ovat tyttö- ja poikaystävät.

– Varmaan näitä sitten lastenlapsille järjestämme joskus tulevaisuudessa, Päivi Määttänen sanoo.

Tänä vuonna teemana on tieteiskirjallisuudesta noussut kuvitteellinen höyrykoneaikakausi steampunk. Idea syntyi facebook-keskusteluista ja yhden steampunk-henkisen kellon ihailusta.

Nyt Määttänen on tehnyt itselleen aiheeseen sopivan metallihohtoisen hatun ja erilaisia kelloviritelmiä. Vaimolle hän on ideoinut ja rakentanut korun.

Hän kävi myös ostamassa rekvisiitaksi pyörän hammasrattaita ja erilaisia pultteja ja muttereita. Keittiön pöydälläkään ei ole perinteistä kurpitsalyhtyä vaan aiheeseen sopiva metallihohtoinen, ”metallipaloista” rakennettu lyhty, jossa on niittejä.

– Oikeasti se on pahvia, Määttänen paljastaa.

Ideat kumpuavat koristeita tehdessä. Määttänen näkee jo mielessään, miltä lopputuloksen pitää näyttää. Ainoa ongelma on aika. Se meinaa joka vuosi loppua kesken. Nyt uutta ovat hautakivien hammasrattaat ja muutama valaisin.

Vaimo nauraa, ettei heidän perheessään ole tylsää. Aina on jokin projekti käynnissä.

 

Vaikka Määttästen piha on jo viidentoista vuoden ajan muuttunut parin viikon ajaksi ”kauhupihaksi”, ei pihalla ole käynyt pällistelijöitä.

– Kai ohikulkijat ja naapurit vain ihmettelevät, että mitä ne touhuavat, Reima Määttänen miettii.

Päivi Määttäsen mielestä elämässä pitää olla juhlia.

– Sitä kivaa täytyy järjestää.

– Ja nähdä vaivaa, mies lisää.

Molempien mielestä valmistelu on ehkäpä se tärkein osa juhlia.

Palkinto on juhlailta. Silloin on antoisaa parantaa porukalla maailmaa ja perheiden voimin tehdä erilaisia halloween-tehtäviä ja pelata pelejä.

 

Mitä Määttäsillä halloweenin jälkeen puuhataan?

– Sitten ryhdytään laittamaan joulua, mies sanoo ja paljastaa, mistä vihreä valo heijastuu korkealle mäntyjen latvoihin asti.

Pyörävajan katolla on videotykki. (HäSa)

 

SUOMEKSI = steampunk, tieteiskirjallisuudessa pinnalla oleva ilmiö, joka käsittelee kuvitteellista höyrykoneaikakautta.