Kanta-Häme

Kaukana siitä, mitä pitäisi olla

Hämeenlinna

Saaristen koulun piha ei sovellu heille, jotka sitä käyttävät eniten.

– Tontti on täynnä upottavaa hiekkaa, johon sulamisvedet ovat aiheuttaneet 30-senttisiä kanjoneita, Minna Kolari näyttää sohjoista kenttää.

Puolet koulun aistimonivammaisista oppilaista tarvitsee apuvälineitä ja avustajan ulkoillakseen koulun aidatulla alueella. Jos apuvälineillä meno voi olla lapselle jopa vaarallista, niin kyllä pyörätuolin lykkiminen käy aikuisellekin työstä.

– Kuntoutuksellisesta näkökulmasta pihan kunto on kaukana siitä, mitä sen pitäisi olla. Pyörätuolilla ei pysty kurassa liikkumaan.

Koska kaupungilla ei ole ollut korvamerkittyä rahaa koulun pihan kunnostamiseen, laittoivat koululaisten vanhemmat hynttyyt yhteen asian etenemiseksi. Tuloksena syntyi Saaristen koulun vanhempainyhdistys, johon myös Kolari kuuluu.

YHDISTYKSEN päämääränä on, että piha laitetaan uuteen uskoon. Yksi kysymys on pintamateriaali.

– Vaihtoehtoja ovat esimerkiksi keinonurmi tai rouhittu tartan-pinnoite. Selvää on, että maamassojen vaihto maksaa kymmeniä tuhansia euroja.

Pihan toinen epäkohta on leikkivälineet.

– Ne ovat lähinnä liukumäki, putki ja hiekkalaatikko, joihin ei apuvälineillä nousta. Liikuntavammaisille sopiva leikkikeskus kolmella keinulla ja liikkuvalla hiekkalaatikolla kustantaisi ainakin 20 000 euroa.

Varoja vanhempainyhdistys on lähtenyt keräämään itse. Tukihakemuksia on lähetetty vammaisurheiluliitolle ja Suomen Finnish Flash -yhdistykselle. Toiveissa on, että kaupunki tulisi kustannuksissa vastaan.

– Olemme olleet kaupunkiin monesti yhteydessä, mutta asia ei ole edennyt. Käsittääkseni Hämeenlinnan pitäisi olla lapsiystävällinen Unicef-kaupunki.

YHDISTYKSELLÄ ei ole vielä rahaa. Vireillä on pieniä puroja, kuten kynämyyntiä. Luvassa on myös kesätapahtuma.

– Hyväntekijä Jukka Stolt on suunnitellut 30. heinäkuuta Kaurialan kentällä pidettävän Suuntana elämä -nimisen tapahtuman. Varat hän on luvannut lahjoittaa pihan kunnostamiseen.

Mitä enemmän lapset pääsevät liikkumaan, sitä enemmän siitä on hyötyä heille myöhemmin.

– Parempi terveys, pienempi avuntarve, Kolari kiteyttää.

TILAAJAPÄÄLLIKKÖ Antti Karrimaa ei voi luvata, että kaupunki osallistuisi suoraan talkoisiin.

– Työpöydälläni ei tähän liittyvää hanketta ole ollut, Linnan Tilapalveluiden kautta tällaiset hankkeet ovat edenneet

Saman vahvistaa Linnan Tilapalveluiden toimitusjohtaja Raili Salminen.

– Vanhempainyhdistyksen väki voi olla suoraan minuun yhteydessä. Voimme pitää yhteisen katselmuksen, mikä pihassa on mahdollista toteuttaa ja mitä se maksaisi.

Sen jälkeen Tilapalveluissa tarkastetaan, onko tämän vuoden perusparannushankerahassa liikkumavaraa.

– Jos pihan peruskorjaus investoidaan, se vaikuttaa vuokrahintoihin. Se on kaikkien hyväksyttävä.