Kanta-Häme Riihimäki

Kaukolämmön hinta nousee Riihimäellä – yhtiön myyminen tuo kaupungille 51 miljoonaa euroa

Jätevoimaloiden synnyttämä energia pitää kaukolämmön hinnat alhaalla.

Kaukolämmön hintaan saattaa tulla useiden prosenttien verran korotusta lähivuosina Riihimäellä, kun kaupunki myy lähes puolet omistamansa yhtiön osakkeista kansainväliselle sijoitusyhtiölle.

– Vuoden vaihteessa kaukolämmön hinta nousee 3,5 prosenttia, mutta päätös on tehty jo aiemmin syksyllä. Edellisestä korotuksesta on pari vuotta, kertoo Riihimäen kaukolämpöyhtiön toimitusjohtaja Jorma Malmi.

 

Tulevaa hintakehitystä ei pystytä kaupunginjohtaja Sami Sulkon mukaan ennustamaan riippumatta kaukolämpöyhtiön myymisestä.

Korotukset tuntuvat ennen kaikkea kaukolämpöön kytketyissä kaupungin omissa kiinteistöissä ja kerrostaloissa, joissa asuu noin puolet kaupungin asukkaista.

Aberdeen Standard Investments -yhtiön kanssa solmittavan kaupan yhteydessä kaupungin tavoitteena on, että energian hinta jäävän pysyvästi kaksi prosenttia alle kaukolämmön keskihinnan.

Kaukolämpö on Riihimäellä noin 10 prosenttia keskihintaa alhaisempi. Jorma Malmi kertoo, että hinta on pystytty pitämään erittäin edullisena entisen Ekokemin eli Fortumin jätepolttolaitoksen energian avulla.

Lämmöntoimitussopimus on solmittu vuoteen 2027 saakka.

 

Velkaantuneelle Riihimäelle osakkeiden myyminen merkitsee 51 miljoonan euron suuruista helpotusta, mikäli kaupunginvaltuusto hyväksyy kaupan.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Miia Nahkuri (sd.) arvelee, että edessä on poliittinen keskustelu siitä, miten 51 miljoonan kauppasumma käytetään. Kaupunginjohtajan esitys on, että 38 miljoonalla eurolla maksetaan velkaa pois,

12 miljoonaa käytetään aseman seudun kehittämiseen ja yksi miljoona osallisuushankkeisiin.

– Velkaa on lyhennettävä, mutta kuinka paljon? Aseman seudun tärkeänä osana voidaan minun mielestäni nyt suunnitella myös Peltosaaren monitoimitaloa aivan uudelta pohjalta. Peltosaari ansaitsee koulun, päiväkodin ja kylätalon, Miia Nahkuri toteaa.

Vääntöä on tulossa, sillä kaukolämpöyhtiön hallituksen puheenjohtaja ja kaupunginvaltuutettu Pertti Mäkelä (kok.) painottaa velan lyhentämistä. Hän laskee, että 38 miljoonan euron velan lyhennys pienentää korkomenoja 800 000 eurolla vuodessa.

 

– Korkosäästö korvaa osinkotulot, jotka kaupunki menettää myymällä omistustaan, Mäkelä laskee.

Aseman seudun kehittäminen saa myös Mäkelältä siunauksen. Hän laajentaisi suunnittelualuetta Keskuspuistoon saakka.

Miia Nahkuri ja Pertti Mäkelä pitävät kaukolämpöyhtiön osakkeiden myynnin ajankohtaa oikeana. Kiinnostuneita sijoittajia oli runsaasti tarjolla, kun korkomarkkinat ovat pysyneet alhaisina.

Kaukolämpöyhtiö siirtyi vuonna 2013 Riihimäen kaupungin omistukseen. Kaupunki otti tuolloin lainaa 9 miljoonaa euroa rahoittaakseen 11 miljoonan euron kaupan.

Juttua täydennetty 3.12.2018 kello 15.15.

Päivän lehti

4.7.2020