Kanta-Häme

Kaukolämpövuoto korjattu Vanajaveden sillalla

Vanajaveden ylittävän Viipurintien sillan liikenne palautuu viikonvaihteeksi normaaliksi. Sillalla on etsitty kuluneen viikon ajan kaukolämpöputken vuotokohtaa.

– Vuoto paikannettiin torstaina ja putki on korjattu, kertoo verkostopäällikkö Sami Rantio Elenia Lämmöstä.

Väliaikaiset liikennejärjestelyt poistuvat ja kaikki kaistat avataan Rantion arvion mukaan liikenteelle perjantain aikana, kunhan myös päällystystyöt saadaan valmiiksi.

Katua jouduttaneen paikkaamaan laajemmaltakin kuin korjausmonttujen kohdista, koska niitä on sillalla useita. Sillan päällystekerrokseen jouduttiin kaivamaan monttuja tarkan vuotokohdan paikantamiseksi.

Vuoto huomattiin valvomossa

Putken korjausta edelsivät sitkeät etsinnät.

Kaukolämpöverkon vuotokohdat löytyvät yleensä ulkopuolisten ilmoitusten tai Elenia Lämmön oman valvonnan perusteella.

Tällä kertaa vuoto huomattiin Elenia Lämmön Vanajan voimalaitoksen valvomossa veden kulutuksesta jo viime viikon lopulla. Sen jälkeen vuotokohtaa etsittiin viikonlopun yli ja alkuviikon ajan aina torstaihin asti. Yksi vuotokohtaepäily oli Viipurintien sillalla.

Toinen, keskiviikkona Keinusaaresta kiinteistön talojohdosta löytynyt vuotokohta on myös korjauksessa. Vuoto oli Sami Rantion mukaan suurempi kuin Viipurintiellä.

Vesi menee kaukolämpövuodosta Sami Rantion mukaan maahan ja usein sadevesiviemäriin. Se vaikeuttaa vuotokohdan etsimistä.

Viipurintien sillan tapauksessa sillan alla ei ollut näkyvissä avointa vuotokohtaa. Sen sijaan maaperän lämpötilaeroista saattoi päätellä, että jossakin lähellä vuotaa lämmintä vettä.

Vuotokohtaa paikannettiin myös kuuntelemalla.

– Tilasimme etsintöihin yrityksen, joka paikantaa vuotoja kuuntelemalla, jotta olisi selvitty vähemmällä monttujen kaivamisella. Kuuntelua häiritsi kuitenkin sillan alla oleva sähkömuuntamo, joka antoi laitteisiin häiriösignaalia.

Lopulta vuoto löytyi sillan keskustan päästä läheltä Arvi Kariston kadun kulmaa.

Putkityypistä riippuen putki vaihdetaan korjaustöissä joko kokonaan tai sitten rikkoontuneilta osin.

Ulkopuolinen vesi syövytti

Sillalla vuotanut putki on uudehko, vuonna 1997 rakennettu normaali teräksinen 400 millimetrin kaukolämpöputki. Putkella annetaan yleensä käyttöikää 50 vuotta, joten vanhuuttaan putki ei vuotanut.

– Vuoto johtui rakenteellisesta viasta, eli ulkopuolinen vesi oli päässyt eristeen läpi syövyttämään putkeen reiän, kertoo Elenia Lämmön verkostopäällikkö Sami Rantio.

Keinusaaressa vuotanut putki on peräisin 1960-luvulta. Tilalle vaihdetaankin kokonaan uutta putkea. (HäSa)

Mainos