Kanta-Häme

Kauneimmat joululaulut säilyttävät merkityksensä

Kauneimpien joululaulujen laulaminen yhdessä kuuluu monen joulun odotukseen. Hämeenlinna-Vanajan seurakunnassa tilaisuuksiin on tullut vuosittain yli 5 000 laulajaa. Tänä vuonna lauluvihkoja on varattu 6 800.

Seurakunnassa järjestetään yhteensä 12 laulutilaisuutta sekä koko päivän mittainen joululaulutapahtuma, johon voi tulla laulamaan oman aikataulunsa mukaan. Tapahtumassa on mukana paikallisia muusikoita ja kuoroja, ja se rytmittyy tunnin välien laulettavalla Maa on niin kaunis -virrellä.

Ensimmäistä kertaa De vackraste julsångerna lauletaan myös ruotsiksi Lucian-päivänä 13.12. Uutuutena myös Kauneimpien joululaulujen verkkosivuilta www.kauneimmatjoululaulut.fi on printattavissa kansainvälistä materiaalia, joka koostuu joukosta julkaisuvapaita englannin-, saksan- ja ranskankielisiä joululauluja.

Suojelijana Tarja Halonen

Juuri julkaistun laajan virsitutkimuksen mukaan Kauneimmat joululaulut -tilaisuudet tarjoavat pitkäkestoisia tunnekokemuksia, joiden merkitys ulottuu vuosikymmenten ja sukupolvien yli. Tilaisuuksiin tullaan kokemaan rauhaa ja iloa, mutta myös surua ja kaipausta.

Esimerkiksi Maa on niin kaunis on hautajaisissa käytetty virsi ja Varpunen jouluaamuna aihepiiriltään lähellä surua ja kuolemaa. Reippaiden ja iloisten rallien sijaan monet suomalaislaulut ovat meditatiivisia ja melankolisia.

Kauneimpien joululaulujen suojelija presidentti Tarja Halonen pitää Kauneimpia joululauluja kasvukykyisenä traditiona.

– Ei ole enää niin, että ”mitä isät ennen, sitä pojat tänään”. Yhä useampi suomalainen joutuu luomaan oman kulttuurinsa ja omat ajatuksensa erilaisten kulttuurien kudoksesta. On mietittävä, mitä haluan jatkaa ja miten, Halonen pohtii.

Kolehti kehitysmaiden äideille

Kauneimmat joululaulut -tilaisuudet ovat Suomen Lähetysseuran ja luterilaisten seurakuntien yhteislaulutilaisuuksia, joita on järjestetty jo yli 40 vuoden ajan.

Tilaisuuksissa kerätään kolehti Lähetysseuran ulkomaantyölle, tänä vuonna kehitysmaiden äideille. Ajastuksena on, että koulutusta saanut äiti huolehtii lapsensakin kouluun. Äiti, jolla on mahdollisuus tulonhankintaan ja valtaa perheensä talouteen, ei lähetä lastaan töihin tai naita tätä alaikäisenä. Äiti, joka selviää synnytyksestä ja välttää hiv-tartunnan, on lastensa turvana näiden varttuessa.

Viime joulun Kauneimmat joululaulut -kampanjan kohteena olivat kehitysmaiden vammaiset lapset. Tuotto oli valtakunnallisesti lähes miljoona euroa ja Hämeenlinna-Vanajan seurakunnassa noin 10 000 euroa.

Kauneimmat joululaulut -tapahtumat: www.hämeenlinnanseurakunnat.fi/joulu