Kanta-Häme

Kaunista ja karheaa

– Sibeliuksen musiikissa ovat yhtä aikaa läsnä kauneus, hulluus ja rikkonaisuus, kuvaa koreografi Sami Saikkonen säveltäjämestarin pianomusiikkia.

Musiikkifantasian yhdessä pianotaiteilija Erkki Korhosen kanssa aikanaan ideoinut Sami Saikkonen kertoo tuoneensa tämänkertaiseen esitykseen klassisia, vahvoja piirteitä. Ne herättävät mielikuvia ja ovat teoksessa koreografian lähtökohta.

– Tanssiessani elän musiikin joka solullani, hän sanoo

Hämeenlinnassa hänen mukaansa yhdistyvät hienolla tavalla paikka, Sibeliuksen musiikki ja fantasia. Ne hänellä ovat johtotähtinä koreografiaa suunnitellessa.

– Jo ensimmäistä teosta suunnitellessa koin musiikin kokonaisena fantasiana. Miksipä ei – Sibeliuksella on paljon pianomusiikkia, siihen soluni reagoivat ja sille olen halunnut olla avoin, Sami Saikkonen kertoo.

Yli 2000 katsojaa

Perjantaina torilla ja Kirkkopuistossa esitetty Sibelius-fantasia oli järjestyksessä neljäs. Musiikkiin perustuva teos on ehjä kokonaisuus, josta torille kokoontuneet yli 2 000 katsojaa nautti kaikilla aisteillaan.

Kokkolasta Johanna ja Ari Pihlajamäen luo Hämeenlinnaan vierailulle tullut Pirjo Keski-Korhonen sanoi tarkoituksella varanneensa vierailun ajankohdaksi juuri tämän viikonlopun.

– Sibelius on toki tuttu, mutta fantasiasta odotan uutta ja hienoa kokonaisuutta, totesi Pirjo Keski-Korhonen teoksen alkua odotellessaan.

Syksyn pimenevää iltaa piti Sibeliuksen musiikin ystäviksi tunnustautunut kolmikko erinomaisena ajankohtana: ”Elämä on jo rauhoittunut muista menoista.”

Kuorot jalkautuivat ravintoloihin

Sibelius-fantasiassa esiintyivät koreografi ja tanssija Sami Saikkonen ja Kansallisbaletin tanssija, hämeenlinnalaissyntyinen Linda Haakana,

Kansallisoopperan tenori Tuomas Katajala ja pianisti Erkki Korhonen sekä yli sadan laulajan kuoro yhdistettynä paikallisista kuoroista ja lisäksi paikallisten tanssikoulujen kasvatteja. Fantasia-kuoroa johtivat Ismo Savimäki ja Johanna Laukkanen. Fantasia-esityksen jälkeen kuorot jalkautuivat esiintymään vielä paikallisissa ravintoloissa.

Tapahtuman järjesti jo toista kertaa Sibelius Celebrations. Sibeliuksen syksy -festivaali jatkuu eri tapahtumissa säveltäjämestarin kotikaupungissa koko viikonlopun. (HäSa)