Kanta-Häme

Kaupanvahvistajat toivovat tulevalle verkkopalvelulle tarkkaa ohjeistusta

– Hieman arveluttaa, miten hyvin kiinteistökauppaa voi tehdä suoraan verkossa, pohtii Lammin Kiinteistökeskuksen toimitusjohtaja, kaupanvahvistaja Erkki J. Vilen.

Hän kommentoi Maanmittauslaitoksen marraskuussa avattavaa verkkopalvelua, jonka avulla kinteistökauppoja voidaan tehdä internetissä. Ostajan ja myyjän ei tarvitse olla kaupantekohetkellä samassa paikassa, ja samalla julkiset kaupanvahvistajat ovat jäämässä historiaan.

– Äkkiseltään voisi kuvitella joitain ongelmia tulevan. Nyt kaupanteossa on tarkat määräykset siitä, mitä kaikkea pitää ottaa huomioon. Kiinteistökauppa eroaa kuitenkin esimerkiksi laskujen verkkomaksamisesta sillä, että mukana on kaksi osapuolta, Vilen pohtii.

Sekä hän että toinen kaupanvahvistaja, Etelä-Hämeen OP-Kiinteistökeskuksen myyntipäällikkö Jorma Ollikka, sanovat kuitenkin olevansa odottavalla kannalla.

– Katsotaan rauhassa, mitä sieltä on tulossa. En vielä ota kantaa sisältöön. Ihmisen pitävä tunnistaminen netissä on kuitenkin jo mahdollista, Ollikka sanoo.

– Itse toivon, että kun ihmiset alkavat tehdä keskenään kiinteistökauppaa verkossa, ohjeistus on varmasti tarpeeksi tarkka, Vilen jatkaa.

Kaupanvahvistaminen ei ole leipätyö

Maanmittauslaitoksen pääjohtaja Arvo Kokkonen lupasi Kotimaa-lehdessä, että palvelusta on tulossa niin helppokäyttöinen, että kuuluisa ”Pihtiputaan mummokin” osaa käyttää sitä. Esimerkiksi lainhuutohakemus lähtee palvelussa automaattisesti vireille.

Ostajalta ja myyjältä vaaditaan toimivaa verkkoyhteyttä ja käyttäjätunnuksia palveluun.

Suurin muutos näkynee lovena pankkien kukkarossa, sillä pankit ovat netonneet lainhuudosta parhaimmillaan useita satoja euroja. Itse haettuna se maksaa 107 euroa.

Vaikka kaupanvahvistajien ammattikunta on siirtymässä historiaan, työttömäksi kukaan ei ole jäämässä. Kauppoja vahvistetaan oman työn ohessa.

– Vahvistuksia ei tehdä joka päivä. Leipä tulee kyllä muualta, Erkki J. Vilen sanoo.

Verkkopalveluun on tulossa käyttömaksu. Se ei kuitenkaan Arvo Kokkosen mukaan ole ainakaan kalliimpi kuin kaupanvahvistajan palkkio, joka on tällä hetkellä 112 euroa.

Suomessa tehdään vuosittain noin 85 000 kiinteistökauppaa. Maanmittauslaitoksen tavoitteena on, että vuosikymmenen loppuun mennessä kaksi kolmasosaa kiinteistökaupoista tehdään sähköisesti. (HäSa)

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic