Kanta-Häme

Kaupat lupailevat lyhyempiä jonoja

Tänä jouluna suomalaisissa perheissä ei tarvitse pelätä, että ruoka loppuu kesken. Sekä S-ryhmä, Kesko että Lidl ovat kuluneen vuoden aikana laajentaneet aukioloaikojaan merkittävästi, ja jouluna myymälät pitävät ovensa auki entistäkin myöhempään.

Kaupat ovat vuoden alusta lähtien voineet päättää aukioloajoistaan itse. Selkeimmin muutos viime vuoteen näkyy aaton ja joulunalusajan arki-iltojen aukioloissa. Kun vielä vuosi sitten myymälät sulkeutuivat jouluaattona puolilta päivin, pysyvät ovet monessa kaupassa nyt auki iltapäivään asti.

Tapaninpäivänä useat myymälät ovat auki jo lähes normaalisti.

SOK:n kaupallisen johtajan Ilkka Alarodun mukaan laajemmat aukiolot tasaavat ja helpottavat kauppojen jouluruuhkia.

– Se ei tarkoita, ettei minkäänlaisia ruuhkia olisi luvassa. Pidemmät aukioloajat vaikuttavat kuitenkin monella tapaa myönteisesti, Alarotu sanoo.

Joulu on usein kiireistä aikaa, käydään sukulaisissa ja kuljetaan maantiellä.

– Joulustressiä helpottaa se, että ihmisille annetaan mahdollisuus päättää itse, milloin ostokset tehdään.

S-ryhmä pitää myymälänsä auki joulunalusaikana hieman tavallista myöhempään. Selkeimmin muutos viime vuoteen näkyy jouluaattona, jolloin valtaosa kaupoista on auki iltapäivään. Joulupäivänä myymälät pysyvät suljettuina, satunnaisia kauppoja lukuun ottamatta. Alarodun mukaan jokainen alueosuuskauppa lopulta määrittää itse omalle asiakaskunnalleen sopivimmat aukioloajat.

Helsingin Kannelmäen Prisma on uutena kokeiluna auki lähes koko joulukuun, aina jouluaattoon asti.

– Tässä vielä opetellaan. Katsotaan joulun jälkeen, kuinka paljon asiakkaita yön tunneilla riitti .

Keskon myymälöissä

aukioloja pidennetään viime vuoteen verrattuna etenkin jouluaattona. Lähes kaikki Citymarketit pysyvät aattona auki iltapäivään, osa iltakuuteen asti. Myös joulupäivänä osa Keskon myymälöistä on osan päivää auki.

K-supermarket-ketjun johtajan Ari Sääksmäen mukaan tämän päivän ilmiö kaupankäynnissä on, että ostaminen on koko ajan vähemmän suunnitelmallista.

– Luotetaan siihen, että kaupat ovat auki, Sääksmäki sanoo.

Tänä jouluna pyhät jaksottuvat viikonloppuun, eli aaton alla on ehjä viikko.

– Jouluun valmistautuvien ei tarvitse rynnätä ruuhkan keskelle viimeisinä päivinä, vaan heillä on aikaa ja mahdollisuus tehdä ostoksia suunnitellummin pitkin viikkoa.

Keskolla ei vielä toistaiseksi ole suunnitteilla ympärivuorokautisten myymälöiden lisääminen.

Lidlin aluejohtajan Antti Partasen mukaan suomalaisille on kaiken kaikkiaan luvassa miellyttävämpi jouluun valmistautuminen, kun aatonaattona ei ole parkkipaikkaongelmia.

Joulunalusviikolla ketjun myymälät ympäri Suomen sulkevat ovensa vasta iltakymmeneltä. Jouluaattona Lidlit sulkeutuvat vasta kolmelta iltapäivällä, mutta joulupäivänä ne pysyvät täysin kiinni.

Partasen mukaan joulustressiä saattaa vähentää tieto siitä, että heti joulun jälkeenkin on tarjolla tuoreita elintarvikkeita.

– Sesonki on aina sesonki. Ihmiset viettävät joulua hyvän ruuan merkeissä, mutta tänä vuonna ei välttämättä ole luvassa samanlaista hamstrausta kuin tavallisesti ennen pyhiä, Partanen sanoo. LM-HÄSA

Päivän lehti

20.9.2020

Fingerpori

comic