Kanta-Häme

Kaupat taistelevat viikonlopuista

Lapsiperheessa kauppareissun tarve voi iskeä yllättäen. Tällä kertaa raisiolainen Jaakko Simonen on tuonut pojat Eliaksen ja Aamoksen ruokakauppaan keskellä päivää, mutta ei panisi pahakseen, jos jääkaappia voisi täyttää vaikka lauantai-iltana.

– Aika usein viikonloppuna sitä huomaa kuuden jälkeen, että jotain puuttuu. Silloin tulee käytyä esimerkiksi Siwassa, joka on auki, hän kertoo.

Simonen myöntää suoraan, että jos suuret automarketit olisivat auki, Siwan ovi jäisi heilahtamatta.

– Tottakai silloin tulisin varmaan tänne. Mieluummin tekee ostokset isommassa kaupassa, koska se tulee aina vähän halvemmaksi, Simonen pohtii Prisman kassalla.

SIMOSEN PERHEEN kulutustottumuksiin kiteytyy kauppojen vastakkainasettelu aukioloajat vapauttavan lakiesityksen suhteen. Neljästä suuresta kolme suhtautuu hallituksen suunnitelmiin myönteisesti. Muun muassa Siwoja pyörittävä Suomen lähikauppa sen sijaan on skeptinen.

Toimitusjohtaja Ralf Holmlund pelkää, että pikkukaupat joutuvat ahtaalle.

– Aukioloaikojen vapauttamisella on varmasti vaikutuksia lähikauppojen toimintaedellytyksiin ja kyllä ne pääsääntöisesti ovat negatiivisia.

Pienet ruokakaupat ovat tähän saakka kilpailleet isompiaan vastaan nimenomaan vapailla aukioloajoillaan. Yksikään keskusliike ei suostu vielä arvioimaan, miten esimerkiksi automarkettien aukioloajat muuttuisivat, mutta pikkukauppojen kilpailuetu on ainakin kapenemassa.

– Todennäköisesti tämä johtaa yksikköjen sulkemiseen, Holmlund pelottelee.

Hän yhtyy Jaakko Simosen näkemykseen varsinkin viikonloppuiltojen merkityksestä. Ne ovat lähikaupoille tärkeää aikaa ja varmasti houkuttavat myös isompia pitämään liukuovensa liikkeessä.

Keväällä toimintansa lopettaneen Erikoiskaupan liiton ex-puheenjohtaja Harri Broman on varovaisempi arviossaan.

Hän uskoo kilpailun lisääntyvän.

– En kuitenkaan pidä mahdollisena, että kovin suuri määrä kauppoja olisi koko ajan auki.

PRISMOJA, MUTTA myös pienempiä Saleja pyörittävässä SOK:ssa kenttäjohtaja Arttu Laine tervehtii muutosta ilolla ja rauhoittelee pienten kauppojen pelkoja.

– Uskon, että erilaiset myymälät pärjäävät jatkossakin. En näkisi tätä isona vastakkainasettelukysymyksenä.

Pienten ja suurten sijaan Laine hakee vastakkainasettelua perinteisten ja nettikauppojen välillä. Hän muistuttaa, että nettikauppa kasvaa koko ajan ja haasteeseen on pystyttävä vastaamaan. Vapaammat aukioloajat helpottavat kaupan taistelua ympärivuorokautista verkkoshoppailua vastaan.

Keskon viestintäjohtaja Merja Haverinen korostaa, että laajemmat vapaudet palvelevat kuluttajaa. Hän muistuttaa, että jatkossa kauppiaat voivat suunnitella aukiolonsa paremmin paikallisiin tarpeisiin nähden.

Samoilla linjoilla on Suomen Lidlin toimitusjohtaja Lauri Sipponen.

– Esimerkiksi erilaisten tapahtumien yhteydessä sekä turistien liikehdinnän mukaan olemme tarvittaessa valmiita paikkakuntakohtaisesti tarkastelemaan aukioloaikojamme uudelleen.

Päivän lehti

3.4.2020