Kanta-Häme

Kauppakamari antaisi kauppiaiden päättää

Hämeen kauppakamarin mielestä kauppiaille on annettava vapaus päättää aukioloajoista juhlapyhinä.

– Tasapuolisuuden nimissä sääntöjen ja niiden tulkintojen tulisi olla kaikille elinkeinonharjoittajille samat. Matkailu- ja palvelualan yrityksille on annettava yhtäläiset mahdollisuudet toimia kilpailukykyisesti kaikkialla, sanoo Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Kirsi Aaltio.

Matkailijoiden kasvun myötä poikkeuslupien tarve on lisääntynyt nopeasti vuodesta 2009, jolloin nykyinen liikeaikalaki tuli voimaan. On arvioitu, että venäläiset matkailijat toivat Suomeen viime vuonna yli miljardi euroa. Matkailun edistämiskeskuksen mukaan viime vuonna venäläiset yöpyivät Päijät-Hämeessä yli 40 000 kertaa ja Kanta-Hämeessä yli 7 000 kertaa.

Osuuskauppa Hämeenmaan toimitusjohtaja Taavi Heikkilä ei ymmärrä, miksi esimerkiksi helatorstaina Kymenlaakson ja pääkaupunkiseudun kaupat saavat olla auki, mutta ei Kanta- eikä  Päijät-Hämeessä. Hänen mukaansa alueet menettävät paljon erityisesti turistikauppaa tempoilevien aukiolopäätösten johdosta.

Keskon Kaakkois-Suomen aluejohtajan Timo Heikkilän mukaan arvaamaton lupajärjestelmä voi jopa estää alueelle tulevia kaupan investointeja.

Menettelyt epäyhtenäisiä

Ilman poikkeuslupaa tiettyinä juhlapäivinä, kuten loppiaisena, helatorstaina ja helluntaina, ovensa voivat pitää avoinna vain pienet kaupat, kioskit, huoltamot ja tietyt haja-asutusalueiden kaupat. Poikkeuslupahakemukset käsitellään alueittain kunkin alueen aluehallintovirastossa.

– Epäyhtenäisten menettelyjen vuoksi yritysten tasapuolinen kohtelu eri puolilla Suomea ei toteudu. Toisaalla lupa menee läpi kainolla pyynnöllä, toisaalla tarvitaan laajat taustaselvitykset. Aluehallintovirastojen poikkeuslupakäytännöt pitäisi yhtenäistää koko maassa, vaatii Keskuskauppakamarin kehityspäällikkö Pirjo Liukas. (HäSa)

 

 

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic